mutakhir

Saya mahu ada dokumen, hidup seperti orang lain - Rohana [METROTV]

Oleh Yusmizal Dolah Aling

Kuala Lumpur: "Bila saya fikirkan, dunia ini tidak adil. Bukan salah saya. Bila emak ayah buat salah, kenapa saya kena tanggung.

"Saya cuma teruskan hidup sebagai anak. Bila kena berhenti sekolah, saya sangat sedih kerana tidak ada siapa tolong. Saya terpaksa berhenti kerana tidak ada dokumen," kata Rohana Abdullah.

Rohana berkata, pada satu ketika, dia mengalami 'anxiety' yang teruk dan cuba membunuh diri sebagai jalan keluar kepada masalahnya.

Menurutnya, mujur dia terfikir bagaimana nasib ibu dan ibu angkatnya selepas ketiadaannya nanti.

"Saya hanya mengharapkan diberikan status yang membolehkannya menjalani hidup seperti orang lain.

"Ia termasuklah berkahwin, membuka akaun dan perkara lain yang tidak dapat dilakukannya sebelum ini," katanya.

Rohana yang fasih berbahasa Mandarin, turut meluahkan rasa kasih sayangnya kepada ibu angkatnya, Chee Hoi Lan, 83, dan berterima kasih kerana menjaganya selama ini.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Perwakilan Penduduk Zon Batu, Gulam Muszaffar Ghulam Mustakim berkata, satu perbincangan bersama Kementerian Dalam Negeri (KDN) diadakan berhubung perkara itu.

Beliau mengakui akan menghantar surat rasmi kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin dalam waktu terdekat untuk tindakan susulan.

"Insya-Allah kita sedang berusaha. Saya sudah membawa perkara ini kepada kerajaan dan kementerian terbabit.

"Semua dokumen sokongan akan diserahkan termasuk salinan kad pengenalan bapa, sijil kelahiran serta permohonan dibuat sejak 2016.

"Saya menerima banyak maklum balas daripada rakan mengenai kisah ini dan kita doakan Rohana dan makcik Hoi Lan dipermudahkan urusan," katanya.

Harian Metro melaporkan, seorang wanita Cina, Chee Hoi Lan, 83, menunjukkan kemurnian hati dan kasih sayang yang tinggi selepas memelihara Rohana sejak berusia dua bulan lagi.

Biar berbeza budaya dan agama, itu tidak menjadi penghalang untuknya menumpahkan kasih sayang kepada remaja itu termasuk menyediakan wang belanja untuk mengikuti Kelas Asas Fardu Ain (Kafa).

Menerusi YouTube Harian Metro, rata-rata netizen memuji sikap Hoi Lan yang mengambil tanggungjawab sebagai ibu dan memastikan 'anaknya' itu kekal sebagai seorang muslim.

Berita berkaitan

'Kasih tidak bertepi 'laoshi' [METROTV]'

Disiarkan pada: January 14, 2022 @ 8:57pm
d