utama

'Saya bukan geng plastik hitam'

Oleh Redzuan Muharam

Alor Setar: "Hujan ke, panas ke, kita berniaga, nak cari rezeki lagu tu (macam itu) la,"

Demikian tekad Muhammad Danial Ahmad, 20, yang gigih mencari rezeki dengan menjual nasi lemak dibawa menggunakan motosikalnya.

Anak bongsu daripada lapan beradik itu berkata, kerja itu dilakukan sejak Februari tahun lalu dan terus menjadi sumber pendapatannya sehingga kini.

Muhammad Danial berkata, nasi lemak itu pada awalnya diambil daripada jiran

Namun, sejak Oktober lalu, Muhammad Danial mengambil upah menjual nasi lemak dimasak oleh ibu angkatnya dengan membawa antara 60 hingga 100 bungkus setiap hari untuk dijual di hadapan Sekolah Rendah Islam Darul Ulum, di sini.

"Sebelum ambil upah jual nasi lemak, macam-macam pekerjaan saya lakukan secara sambilan antaranya pembantu katering, tukang potong rumput dan kerja di warung.

"Tapi awal tahun lalu, saya terdetik untuk cari rezeki dengan cara begini dan ada tanya emak juga rakan untuk minta pandangan.

"Mereka beri galakan jadi saya pun cuba hingga bertahan sampai ke hari ini," katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Muhammad Danial berkata, dia tidak menggunakan payung jadi bertahan walaupun ketika cuaca panas.

Bagaimanapun, Muhammad Danial akan berteduh di masjid berhampiran jika cuaca hujan sebelum menyambung semula jualan.

"Sambutan baik cuma pernah saja jualan tak habis namun saya cuba husnuzon dengan menganggap Allah SWT tetapkan rezeki setakat itu saja pada hari berkenaan.

"Di samping menunggu jualan, saya buat siaran langsung di TikTok dan Alhamdulillah, ada hamba Allah beli minta agihkan dengan niat infaq terutama pada Jumaat.

"Lebih membuatkan saya terharu apabila ada pengikut sanggup datang dari Selangor untuk beli nasi lemak dan jumpa saya sejak aktif di TikTok.

"Niat buat siaran langsung itu sebenarnya nak bercerita dengan pengikut namun ada juga segelintir menuduh saya ambil kesempatan mengambil duit orang dan gelar penunggang sedangkan saya hanya cuba bantu mereka yang mahu berinfaq," katanya.

Mengenai pendekatannya menggunakan plastik hitam, Muhammad Danial berkata, ia saja dilakukan untuk mencari kelainan.

"Saya bukan geng plastik hitam tapi mengisi nasi lemak dalam plastik hitam untuk tunjuk keunikan.

"Jadi, orang akan ingat saya apabila tengok plastik hitam itu, tak ada maksud lain pun.

"Pelanggan pun okay dan saya akan teruskan menjual nasi lemak kerana sekurang-kurangnya dapat juga bantu emak beli barangan keperluan rumah," katanya yang aktif menyertai larian maraton dan menyimpan impian membuka restoran.

Disiarkan pada: March 4, 2024 @ 8:01pm
d