RIDZUAN meraikan kejayaan merangkul emas acara 200m T36 bersama Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar di Stadium Nasional Bukit Jalil, hari ini. - Foto OSMAN ADNAN

MOHAMAD Ridzuan Mohamad Puzi membuktikan dirinya sangat luar biasa apabila menghadiahkan pingat emas acara 200 meter (m) T36 (celebral palsy) dengan catatan 26.03s di hadapan penyokong Malaysia meskipun berlari dalam keadaan tidak begitu sihat gara-gara demam denggi.

Digelar Dek Wan, pelari sensasi ini dilihat mengerah sepenuhnya tenaga yang ada untuk melakukan pecutan kira-kira 50m terakhir, sekali gus mengecewakan pesaing dari Indonesia, Muhamad Agung Laksana yang memenangi pingat perak dengan catatan 26.20s.

Sebelum ini, Mohamad Ridzuan yang memenangi pingat emas acara 100m T36 di temasya Paralimpik Rio, Brazil 2016 tidak diturunkan dalam acara 100m dan 400m kerana disyaki mengalami demam denggi sejak Khamis lalu. Dia terus dipantau pasukan perubatan Institut Sukan Negara (ISN) bagi mengelak sebarang insiden tidak diingini.

Kepantasan pecutan Dek Wan menyaksikan seorang lagi pelari negara, Mohd Rezza Md Rashid terpaksa berpuas hati di kedudukan pingat gangsa dengan catatan 29.69s.

“Syukur Alhamdulillah, saya dapat buat yang terbaik, saya amat gembira dapat beraksi dan menyumbangkan pingat emas untuk Malaysia ... terima kasih semua,” kata Mohamad Ridzuan yang berasal dari Padang Besar, Perlis ketika ditemui di Stadium Nasional Bukit Jalil, hari ini.

Sementara itu, ketua jurulatih olahraga negara, R Jeganathan berkata, beliau berpesan kepada Mohamad Ridzuan agar tidak terlalu memaksa diri sendiri kerana dia masih di bawah seliaan doktor.

Namun, Jeganathan berkata, beliau yakin dengan semangat juang anak didiknya itu apabila ketika sesi percubaan larian, Dek Wan mampu berlari.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 22 September 2017 @ 8:47 PM