Reuters

MELBOURNE: Bernard Tomic (gambar) ditawarkan beraksi menerusi tiket wild card pada perlawanan playoff membabitkan 16 pemain bulan depan untuk penyertaan ke Terbuka Australia, Januari ini, namun pemain itu belum membuat keputusan mengenainya, menurut penganjur, hari ini.

Pemain berusia 25 tahun itu terperosok ke tangga ke-143 dunia selepas melalui detik sukar sepanjang musim ini apabila hanya mencatat 10 kemenangan dalam 19 perlawanan.

Keengganan mewakili negaranya menambahkan lagi ketegangan dengan Tennis Australia dan kapten Piala Davis, Lleyton Hewitt berkata, Tomic perlu membuktikan komitmennya.

“Dia melalui musim yang sukar dan memerlukan perlawanan untuk memastikannya kompetitif di Terbuka Australia.

“Kami tahu keupayaannya tapi dia juga perlu kembali bangkit kepada prestasi sebenar dan fokus kepada apa yang dilakukan ketika ini. Kami tidak mungkin akan membuat sebarang keputusan mengenai tiket wild card hinggalah dapat saksikan apa yang berlaku pada perlawanan playoff,” katanya.

Pengurusan Tomic awal bulan ini berkata, pemain yang pernah layak hingga ke suku akhir Wimbledon itu mungkin akan beraksi di kempen kelayakan untuk kejohanan Antarabangsa Brisbane dan Terbuka Australia.

Pemain Australia yang menduduki ranking ke-211 dunia, Thanasi Kokkinakis, meraih tiket wild card pada Grand Slam pertama minggu lalu.

Tennis Australia mempunyai pertimbangan untuk memberikan empat tiket wild card dalam acara perseorangan lelaki.

Dua menerusi pemenang daripada perlawanan playoff di Melbourne dan Zhuhai sementara dua lagi di bawah perjanjian timbal balik dengan penganjur Terbuka Perancis dan Amerika Syarikat.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 24 November 2017 @ 3:54 PM