Aksi Nicholas Fung di Kejohanan Golf Maybank di Saujana Golf & Country Club. FOTO Syarafiq Abd Samad.
Aksi Nicholas Fung di Kejohanan Golf Maybank di Saujana Golf & Country Club. FOTO Syarafiq Abd Samad.
Saiful Affendy Sapran


NICHOLAS Fung cukup menyinar pada hari pertama Kejohanan Golf Maybank apabila menamatkan saingan dengan berkongsi kedudukan ketujuh selepas mencatat empat bawah par 68 sekali gus muncul pemain terbaik negara.

Beraksi di lapangan Saujana Golf & Country Club, lima birdie yang dilakukannya di lubang ke-2, 5, 6, 8 dan 13 nyata banyak membantunya untuk berada di kedudukan itu.

Nicholas berkongsi kedudukan dengan beberapa pemain lain termasuklah sensasi Afrika Selatan, Ernie Els.

Aksi cemerlangnya melonjakkan lagi keyakinan pemain berusia 28 tahun itu untuk cuba melakar sejarah sebagai pemain Malaysia pertama memenangi kejohanan itu.

"Sebab belum pernah ada pemain Malaysia yang memenangi kejohanan ini. "Sebenarnya bukan saya saja, malah barisan pemain Malaysia yang lain juga masih mempunyai peluang di kejohanan ini," katanya.

Nicholas yang bakal melangsungkan perkahwinan Disember depan berharap dapat mengekalkan aksi konsisten itu pada pusingan kedua.

"Saya cuma tidak mahu berasa terlalu tertekan beraksi di tempat sendiri. Sebaliknya saya hanya mahu menikmati saingan seterusnya," katanya.

Sementara itu, Shahriffuddin Ariffin muncul pemain kedua terbaik negara selepas menamatkan hari pertama dengan mencatat satu bawah par 71.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 21 Mac 2019 @ 8:07 PM