BENZEMA ledak gol tunggal Real. FOTO/AFP
BENZEMA ledak gol tunggal Real. FOTO/AFP
AFP

REAL Madrid berdepan pasukan bawahan La Liga awal pagi tadi, namun jaringan Karim Benzema sudah memadai buat mereka mengikat Leganes 1-1 di tempat lawan.

Madrid sekali lagi mempamerkan aksi sederhana di Butarque untuk kekal 13 mata di belakang pendahulu Barcelona, dengan penggal kedua Zinedine Zidane di kelab itu memberikan tiga kemenangan, satu kalah dan seri sekali.

Leganes mungkin memenangi perlawanan itu selepas Jonathan Silva meletakkan mereka di depan tidak lama sebelum separuh masa kedua dan biarpun Benzema menjaringkan gol ke-26 musim ini, Madrid dilihat sukar memburu kemenangan.

“Kelihatannya kami seolah-olah tidak yakin,” kata Zidane.

“Kami patut memberikan lebih daripada itu.”

BENZEMA (tengah) melepasi asakan lawan. FOTO/AFP
BENZEMA (tengah) melepasi asakan lawan. FOTO/AFP

Sebaliknya, mereka kini ketinggalan empat mata di belakang Atletico Madrid dan menamatkan kempen ini di tangga kedua, mengatasi pencabar tetangga mereka begitu sukar. Leganes pula naik ke tangga ke-11.

Zidane ditanya bulan lalu mengenai rasa aib bermain pada malam Isnin, waktu yang biasanya diperuntukkan untuk kelab La Liga yang tidak beraksi dalam kejohanan peringkat Eropah, sesuatu yang tidak popular dan mungkin dimansuhkan musim depan.

Malah kebanyakan sidang media Zidane berkisar mengenai soalan membabitkan masa depan pemain dalam hal ini, mungkin beberapa pemain bakal selamat.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 16 April 2019 @ 11:51 AM