AZROY (tengah) muncul juara kelas CP150 Pusingan Kelima Kejuaraan Cub Prix Malaysia di Litar Permotoran Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak.
AZROY (tengah) muncul juara kelas CP150 Pusingan Kelima Kejuaraan Cub Prix Malaysia di Litar Permotoran Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak.
Malik Muhamad


PELUMBA pasukan Idemitsu Honda Yuzy Racing, Azroy Hakeem Anuar kembali menemui sentuhan kemenangan selepas muncul juara kelas CP150 pada aksi Pusingan 5 Kejuaraan Cub Prix Malaysia Petronas yang berakhir di Litar Permotoran Kompleks Sukan Negeri di Gong Badak Kuala Nerus, petang tadi.

Kemenangan itu adalah kejuaraan ketiga buat Azroy musim ini selepas menjuarai perlumbaan Pusingan 1 (Jasin, Melaka) dan 2 (Batu Kawan, Pulau Pinang) sekali gus membuktikan kebangkitan jentera Honda yang kurang menyerlah dalam tiga perlumbaan terakhir.

Kemenangan penuh dramatik itu dicapai selepas dua pelumba di depannya, Nazirul Izzat Bahauddin (ONEXOX TKKR SAG Team) dan Ahmad Afif Amran (Petronas Sprinta Yamaha-CKJ Racing) bersaing hebat untuk memburu podium utama sebelum Azroy bertindak pantas untuk mengatasi dua pelumba itu, sekali gus mencecah garisan penamat dengan catatan masa 16:42.092 saat (s).

Tempat kedua menjadi milik Nazirul dengan masa 16:42.197s manakala pelumba Terengganu, Afif yang mendapat sokongan daripada penyokong tempatan sekadar menduduki tempat ketiga dengan masa 16:42.264s.

“Kemenangan yang amat bermakna buat saya selepas gagal menamatkan perlumbaan di Pontian sebelum ini.

“Perlumbaan tadi sangat mencabar dan semua pelumba bersaing hebat sehingga ke lap terakhir, saya memilih untuk mengharungi perlumbaan itu secara selamat dan akhirnya kemenangan memihak kepada saya,” jelas Azroy.

Selepas berakhirnya saingan Pusingan 5, Afif kekal mendahului kedudukan keseluruhan dengan 94 mata manakala Azroy di tempat kedua dengan 80 mata dan pasukan Petronas Sprinta Yamaha-CKJ Racing pula mendahului carta keseluruhan dengan 128 mata.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 24 Ogos 2019 @ 8:55 PM