VINCENT Tan (kiri) bergambar bersama Luqman (tengah) serta ibu bapanya pada majlis pengumuman menjalani latihan ke Eropah selama lima tahun di Hotel Berjaya Times Square tahun lalu. FOTO Khairul Helmy Mohd Din
VINCENT Tan (kiri) bergambar bersama Luqman (tengah) serta ibu bapanya pada majlis pengumuman menjalani latihan ke Eropah selama lima tahun di Hotel Berjaya Times Square tahun lalu. FOTO Khairul Helmy Mohd Din
Firdaus Hashim


LUQMAN Hakim Shamsudin diharapkan dapat terus bersabar dan redha apabila tarikh pemergiannya ke Belgium masih lagi tidak diketahui ekoran penularan wabak Covid-19 yang semakin mengganas di Eropah ketika ini.

Menurut pengurus peribadi Luqman yang enggan dikenali berkata, berdasarkan mesyuarat yang berlangsung antara dirinya dan pengurusan kelab Liga Satu Belgium, KV Kortrijk, tidak menemui jawapan konkrit sebaliknya Luqman kemungkinan terpaksa menunggu lebih lama sehingga wabak Covid-19 reda.

Katanya, perkara berkenaan sudah dimaklumkan kepada penyerang sensasi muda negara itu dan Luqman memahami situasi yang sedang berlaku.

“Dia (Luqman) dan saya selalu berkomunikasi tentang perkara ini (bila akan ke Belgium). Tapi apakan daya, disebabkan masalah Covid-19 ini dia terpaksa tunggu lagi hingga ke mesyuarat akan datang sebelum kita dapat lampu hijau dari sana.

"Dia memang bersemangat dan sudah tak sabar. Bila tahu yang dia terpaksa tunggu lagi, memang dia kecewa tapi kita tak boleh buat apa-apa.

“Lagipun kerajaan Malaysia pun dah melarang rakyat terbang ke luar, jadi mahu tak mahu dia kena tunggu lagi,” katanya ketika dihubungi Arena Metro.

Sebelum ini, akhbar ini melaporkan impian Luqman untuk bergelar pemain profesional pertama Malaysia beraksi di liga utama Belgium tidak kesampaian apabila pemain kelahiran Kota Bharu, Kelantan itu terpaksa menangguhkan pemergiannya ke benua Eropah.

Luqman, 18, yang sepatutnya terbang ke Cardiff City FC bulan lalu sebagai persediaan awal sebelum menyertai KV Kortrijk dinasihatkan supaya menangguhkan perjalanan ekoran penularan Covid-19.

Dia yang beraksi cemerlang bersama skuad bawah 19 (B-19) tahun negara di Kejuaraan AFF dan Kelayakan Kejuaraan AFC tahun lalu berjaya memikat perhatian pemilik kelab, KV Kortrijk yang juga ahli perniagaan dari Malaysia, Tan Sri Vincent Tan.

Usahawan terkenal itu dikatakan tertarik dengan kebolehan yang ada pada Luqman dan sanggup menawarkan kontrak profesional selama lima tahun kepadanya.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 17 Mac 2020 @ 11:20 PM