FUTRA (dua kiri) harap bekas tekong negara, Zulkifli perkuat Terengganu musim ini. FOTO Ihsan Mohd Futra Abdul Ghani
FUTRA (dua kiri) harap bekas tekong negara, Zulkifli perkuat Terengganu musim ini. FOTO Ihsan Mohd Futra Abdul Ghani
Malik Muhamad


JURULATIH pasukan sepak takraw Terengganu Turtles, Mohd Futra Abdul Ghani akui terkejut dengan tindakan bekas tekong negara, Zulkifli Razak yang menerima tawaran daripada pasukan Kelantan Warriors dalam saingan Liga Sepaktakraw Malaysia (STL) musim ini.

Menurut Futra dalam masa sama beliau juga sudah mendaftar pemain kelahiran Terengganu itu untuk beraksi dalam saingan liga berprestij dalam negara yang bakal berlangsung pada 2 September ini.

Katanya, beliau meletak harapan pemain itu dapat memperkuatkan Terengganu musim ini dalam misi mengembalikan semula kegemilangan pasukan yang sebelum ini antara pencabar terkuat dalam STL.

"Saya terkejut bila dimaklumkan pemain itu menerima tawaran daripada pasukan Kelantan Warriors kerana dalam masa sama kita juga sudah mendaftar pemain itu untuk beraksi bersama kita musim ini.

"Saya tidak mahu komen lebih-lebih, dalam hal ini saya juga menanti apa reaksi seterusnya daripada pihak persatuan supaya tidak ada percanggahan maklumat kerana apa yang boleh saya perkatakan adalah mengharapkan kes ini dapat diselesaikan dengan baik dan profesional demi karier pemain itu dan juga mengelak kekeruhan antara kedua-dua persatuan sepak takraw negeri," ujarnya.

Bekas perejam emas kebangsaan itu berkata, pengalaman 'Sobey' di pentas antarabangsa ditagih dalam memacu kejayaan pasukan yang dibimbingnya musim ini.

"Sebagai jurulatih kami mahu pengalamannya yang pernah membawa negara mengutip pingat emas bermain dengan pasukan Terengganu Turtles musim ini memandangkan dia pun kerja dengan kerajaan negeri Terengganu.

"Jadi sekurangnya-kurangnya pengalaman 'Sobey' itu dapat membantu Terengganu mencipta kejayaan pada tahun ini selepas sedikit suram pada musim lalu," ujar Futra.

Pada Jun tahun lalu, 'Sobey' dan Syahir Rosdi yang pernah membantu skuad negara muncul juara selepas menamatkan penantian selama 24 tahun dalam Sukan Asia menerima perkhabaran duka apabila digantung oleh Persatuan Sepaktakraw Malaysia (PSM) selama sembilan bulan selepas membuat rayuan berbanding hukuman asal dua tahun.

Pemain berkenaan digantung atas alasan disiplin biarpun mereka menafikannya, berikutan itu kedua-duanya dilarang beraksi dalam kejohanan atau pertandingan sepak takraw sama ada dalam dan luar negara kecuali mewakili kelab dan majikannya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 13 Julai 2020 @ 8:01 PM