Presiden Barcelona, Josep Maria Bartomeu. FOTO Agensi
Presiden Barcelona, Josep Maria Bartomeu. FOTO Agensi
AFP

Barcelona: Presiden Barcelona, Josep Maria Bartomeu yang kini berdepan tekanan berkata "ketika ini mungkin waktu paling sukar" untuk melepaskan jawatannya.

Bartomeu berdepan undi tidak percaya dalam tempoh sukar di Camp Nou, tidak kurang hebatnya dengan legenda kelab itu Lionel Messi yang dihalang meninggalkan Barca musim panas ini.

Bercakap selepas mesyuarat lembaga pengarah Bartomeu berkata: "Terlalu banyak isu. Saya percaya ia mungkin tempoh paling buruk untuk meninggal Barca kepada lembaga pengurusan interim."

Pemilihan presiden dijadualkan berlangsung pada Januari atau Februari, serentak menjelang penjadualan tarikh pada Mac di mana kontrak Bartomeu tidak lagi disambung.

Pemergiannya mungkin menjejaskan masa depan Messi, yang menerangkan pada September lalu bagaimana cara kelab diuruskan menjadi sebab utama kecenderungannya untuk pergi.

Victor Font adalah salah seorang calon pilihan untuk menggantikan Bartomeu dan menyelitkan kempennya dengan kehadiran bekas rakan sepasukan Messi, Xavi Hernandez sebagai jurulatih, begitupun Font mencadangkan minggu ini Ronald Koeman mungkin meneruskan tugasnya dengan Xavi memikul tanggungjawab berbeza.

Joan Laporta, presiden yang melantik Pep Guardiola sebagai jurulatih pada 2008, turut disebut-sebut dalam senarai utama itu.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 27 Oktober 2020 @ 9:23 AM