SEORANG pengunjung mencuba kemudahan Realiti Maya (VR) 8K Uesco Global Geopark Langkawi yang disediakan TM.
SEORANG pengunjung mencuba kemudahan Realiti Maya (VR) 8K Uesco Global Geopark Langkawi yang disediakan TM.
Oleh Muhammad Saufi Hassan


BANDAR kepulauan pintar pertama di negara. Itu yang boleh diungkapkan bagi pulau peranginan ini apabila mempunyai kelengkapan sistem bandar pintar dikuasakan dengan jaringan telekomunikasi generasi kelima atau 5G.

Bandar peranginan ini menjadi kepulauan 5G pertama di negara dan lokasi kedua untuk fasa demonstrasi teknologi berkenaan selepas Cyberjaya yang turut mempunyai fungsi sama.

Ciri bandar pintar berkenaan berjaya direalisasikan menerusi kepakaran Telekom Malaysia Berhad (TM) dan kerjasama dengan beberapa agensi negeri lain untuk mewujudkan ekosistem pintar.

Pusat peranginan ini dilengkapi ciri khusus antaranya lampu isyarat pintar, sistem parkir pintar, sektor pertanian pintar, penyelesaian kepada segmen keselamatan dan beberapa kelengkapan lain yang bukan saja memberi faedah kepada industri sebaliknya pengguna secara keseluruhan.

TM dengan kerjasama Majlis Daerah Kuah membina Pusat Kawalan 5G yang menjadi hab pemantauan seluruh pusat peranginan berkenaan bermula daripada kawalan lampu isyarat pintar sehingga kepada kamera pengawasan resolusi tinggi yang memberikan video dalam masa nyata.

Menerusi teknologi 5G berkenaan, video boleh dilihat dalam masa nyata dengan kecepatan penghantaran data sekali gus berjaya mengatasi masalah kelengahan maklum balas (low latency) seperti yang dihadapi 4G sebelum ini.

Menjayakan demonstrasi itu, lapan lokasi pemancar Projek Demonstrasi 5G (5GDP) dibina terletak di lokasi strategik seluruh pulau peranginan berkenaan.

Pengarah Urusan TM, Datuk Noor Kamarul Anuar Nuruddin berkata, teknologi 5G memberi ruang kepada pengguna merasai ciri kehidupan pintar di samping persekitaran menyokong kepada ekosistem berkenaan.

“Jika kita bercakap mengenai 5G, ia bukan saja berkaitan dengan jaringan telekomunikasi atau Internet berkelajuan tinggi sebaliknya ia merangkumi lebih banyak aspek lain termasuk segmen keselamatan.

“Teknologi 5G ini juga kita boleh pasang kamera keselamatan resolusi tinggi yang dilengkapi Kecerdasan Buatan (AI) untuk mengesan kemasukan pelancong dan menerusi tetapan algoritma yang betul, kita dapat lihat bagaimana seseorang pelancong itu.

“Contohnya, adakah dia gembira, sedih atau cemas dan kaedah sama boleh digunakan untuk menapis kemasukan pelancong memandangkan kamera ini menghantar video secara masa nyata dan ia mengumpul maklumat apabila pelancong melaluinya,” katanya.

Difahamkan, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad akan merasmikan Projek Demonstrasi 5G di Langkawi hujung minggu ini.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 14 January 2020 @ 3:46 PM