X
PEKERJA ladang di Onstwedde, Belanda  memilih telur yang dipercayai tercemar dengan racun perosak untuk dimusnahkan. - Agensi
PEKERJA ladang di Onstwedde, Belanda memilih telur yang dipercayai tercemar dengan racun perosak untuk dimusnahkan. - Agensi
Reuters

Amsterdam: Polis Belanda dan Belgium membuat beberapa serbuan semalam, sebahagian daripada siasatan terhadap penggunaan racun perosak berbahaya di industri ternakan, kata pendakwa raya Belanda.

Jutaan telur ayam ditarik balik dari pasar raya di Eropah kerana dibimbangi tercemar dengan penggunaan racun serangga fipronil manakala puluhan ribu ayam mungkin dimusnahkan di Belanda.

Jurucakap pendakwa raya, Marieke van der Molen berkata, serbuan dilakukan di beberapa lokasi di kedua-dua negara yang berkait dengan syarikat yang didakwa menggunakan racun itu serta pembekal.

Sementara itu, kira-kira 700,000 telur ayam yang dikaitkan dengan skandal itu sudah diedarkan di Britain sebagai makanan diproses, kata pihak berkuasa semalam yang mendakwa risiko kepada kesihatan awam adalah rendah.

“Kemungkinan jumlah telur yang masuk ke Britain hampir 700,000 berbanding 21,000 yang dipercayai diimport.

“Bagaimanapun, ia hanya mewakili 0.007 peratus telur yang digunakan di Britain setiap tahun.

“Kemungkinan tiada langsung sebarang risiko kepada kesihatan awam dengan memakan makanan ini,” kata Agensi Standard Makanan, sebuah agensi kerajaan.

Tambahnya, telur itu dijual untuk membuat makanan diproses seperti sandwic dan salad, dengan sebahagiannya sudah dimakan dan sebahagiannya ditarik balik dari pasaran.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 11 Ogos 2017 @ 9:59 AM