SAKIT belakang boleh menyerang semua tanpa mengira usia terutamanya wanita.  FOTO: Mohd Khairul Helmy Mohd Din
SAKIT belakang boleh menyerang semua tanpa mengira usia terutamanya wanita. FOTO: Mohd Khairul Helmy Mohd Din
Siti Zarinah Sahib


SAKIT belakang bukan satu jenaka. Tanpa mengira sama ada seseorang itu mengamalkan gaya hidup aktif atau malas, setiap individu tidak dapat lari daripada melaluinya.

Bagi yang kerap memandu ke tempat kerja, tersekat dalam lalu lintas sehingga berjam-jam lamanya, tiba di pejabat terpaksa membongkok atau duduk dalam postur yang kurang selesa membuatkan kesakitan bahagian belakang menjadi lebih teruk.

Secara semula jadi postur badan yang betul apabila seseorang itu berada dalam keadaan berbaring lurus atau berdiri tegak. Bagaimana pula jika berada dalam keadaan membongkok tanpa sebarang produk sokongan bahagian belakang ia menyebabkan lama-kelamaan belakang mudah sakit.

Namun begitu bagi mereka yang rajin bersenam kesakitan ini dapat dikurangkan atau boleh menghalang seseorang mendapat sakit belakang yang kerap.

Menurut jurulatih kecergasan Bangi Fitness, Norhaizum Ahmad, tanpa mengira usia semakin ramai wanita terutamanya mengalami masalah sakit belakang. Ia berpunca daripada duduk yang terlalu lama dan boleh memberi tekanan pada cakera atau piring tulang belakang.

“Jika duduk dengan postur yang salah juga boleh menyebabkan kesakitan bertambah kronik. Cara terbaik memastikan tulang belakang berada dalam keadaan sihat, adalah dengan mengubah posisi duduk, berdiri atau berjalan sebentar sebelum melakukan tugasan semula,” katanya.

Norhaizum turut menunjukkan cara senaman yang dapat membantu mengurangkan sakit belakang seterusnya mengelak individu berhadapan masalah ini.

Senaman ringkas ini mampu menguatkan kembali otot belakang. Jika kurang bersenam akan menyebabkan otot menjadi lemah dan tidak cergas. Antara senaman lain yang boleh dicuba adalah berenang, berjalan, melakukan yoga dan gimnasium.

1. Regangan belakang badan - 1 &2

Dalam keadaan meniarap di lantai, pastikan kedua-dua tangan di sisi. Perlahan-lahan angkat bahagian belakang ke atas, sambil menghembus nafas dan tahan selama dua saat. Kemudian kembali ke posisi sama. Ulang pergerakan ini dalam kiraan 10 kali. Pergerakan ini berkesan memulihkan kembali keadaan tulang belakang supaya berada dalam keadaan normal.

DARI kiri, dalam keadaan meniarap di lantai, pastikan kedua-dua tangan di sisi.
DARI kiri, dalam keadaan meniarap di lantai, pastikan kedua-dua tangan di sisi.

2. Superman - 3&4

Meniarap seperti dalam gambar (kedudukan Superman) dengan kedua-dua tangan selari di sisi badan. Naikkan bahagian belakang perlahan-lahan dan tahan seketika selama dua saat. Kembali ke posisi asal. Ulang sebanyak 10 kali.

Tukar posisi dengan tangan menghala ke depan kemudian naikkan tangan dan belakang badan perlahan-lahan. Tahan selama dua saat kemudian kembali ke posisi asal. Ulang dalam kiraan 10 kali. Pergerakan ini mampu menguatkan bahagian bawah badan, dada, otot perut dan atas badan. Jika dilakukan selalu tubuh menjadi lebih ringan dan mudah digerakkan.

DARI kiri, ulang sebanyak 10 kali.
DARI kiri, ulang sebanyak 10 kali.

3. Meniarap - 5 &6

Dalam posisi meniarap pastikan badan lurus dengan kepala lurus ke bawah manakala kedua tangan lurus di belakang. Tahan dalam dua saat. Angkat kepala dan dada pastikan kedua tangan dibawa ke sisi. Tahan pernafasan dalam dua saat kemudian kembali ke posisi awal. Ulang pergerakan dan lakukan dalam 10 kiraan. Senaman ini bagus untuk melegakan sakit belakang.

Dari kiri, dalam posisi meniarap pastikan badan lurus dengan kepala lurus ke bawah manakala kedua tangan lurus di belakang.
Dari kiri, dalam posisi meniarap pastikan badan lurus dengan kepala lurus ke bawah manakala kedua tangan lurus di belakang.

4. Pergerakan labah-labah - 7

Berada dalam kedudukan kedua-dua lutut dan tapak tangan di lantai. Naikkan perlahan-lahan kaki kanan dan tangan kiri serentak. Tahan dalam dua saat. Kembali ke posisi asal. Tukar kaki kiri dan tangan kanan ke atas. Tahan dalam dua saat kembali ke posisi awal kemudian ulang dalam 10 ulangan. Pergerakan ini bagus untuk kuatkan bahagian pinggul, perut dan belakang badan.

5. Regangan bahagian belakang dan pinggang - 8&9

Berbaring menghadap ke atas dengan lutut kanan dinaikkan bengkok ke arah lutut kiri (seperti dalam gambar). Posisi badan dan bahu melawan ke arah kanan. Tahan dalam dua saat. Kemudian tukar kepada lutut kiri pula. Tahan dalam dua saat ulang dalam 10 pergerakan.

DARI kiri, berbaring menghadap ke atas dengan lutut kanan dinaikkan bengkok ke arah lutut kiri.
DARI kiri, berbaring menghadap ke atas dengan lutut kanan dinaikkan bengkok ke arah lutut kiri.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 1 April 2019 @ 5:00 AM