NIK Nor Aisah menaiki sampan untuk melakukan pemeriksaan kesihatan bayi di Kampung Tersang.
NIK Nor Aisah menaiki sampan untuk melakukan pemeriksaan kesihatan bayi di Kampung Tersang.
Oleh Jauhariatul Akmal Johar

Rantau Panjang: Demi memenuhi tanggungjawabnya, seorang jururawat masyarakat sanggup menaiki sampan meredah banjir untuk ke rumah seorang penduduk Kampung Tersang, di sini, yang baru tiga hari melahirkan bayi lelaki.

Nik Nor Aisah Nik Zul Azhar, 33, dari Klinik Kesihatan Gual Periok, di sini, terpaksa menggunakan sampan ke rumah Nazarina Abdullah, 33, disebabkan kediaman wanita itu yang dinaiki air akibat limpahan Sungai Golok, sejak kelmarin.

Malah, Kampung Tersang adalah antara beberapa kampung yang terputus jalan masuk dan penduduk perlu menggunakan laluan alternatif yang lebih jauh kerana digenangi air.

Nik Nor Aisah berkata, sudah menjadi rutin kerjanya untuk melawat pesakit yang baru melahirkan anak dan tugasan itu perlu dipikul walau dalam keadaan apa sekali pun.

"Ini tanggungjawab saya, rawatan dan pemeriksaan perlu diberi kepada ibu serta bayi yang baru dilahirkan supaya kesihatan mereka terjamin.

"Walaupun takut juga pada mulanya untuk menaiki sampan ini, bagi memastikan keadaan ibu dan bayi itu benar-benar sihat, saya kuatkan juga semangat, katanya ketika ditemui dalam perjalanan ke rumah Nazarina yang terletak kira-kira 150 meter dari kawasan tidak dinaiki air.

Katanya, kunjungan itu juga adalah lawatan berkala memastikan bayi bebas daripada jangkitan jaundis atau demam kuning.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 28 Oktober 2014 @ 5:02 AM