Lambakan ikan kembung menyebabkan peniaga jual dengan RM10 bagi tiga kilogram. - Foto Fail
Lambakan ikan kembung menyebabkan peniaga jual dengan RM10 bagi tiga kilogram. - Foto Fail
BERNAMA

IKAN kembung di Kuala Kedah kini dijual pada harga RM4 sekilogram berbanding antara RM22 hingga RM25 tiga bulan lalu, berikutan lambakan ikan itu.

Tinjauan Bernama di pelantar ikan Seberang Kota mendapati orang ramai berpusu-pusu seawal 9 pagi bagi mendapatkan ikan kembung yang baru didaratkan.

“Petang semalam lambakan menyebabkan saya menjual dengan RM10 bagi tiga kilogram ikan kembung kerana ikan terlalu banyak dan tidak boleh disimpan lama.

“Setiap nelayan bawa balik tangkapan antara 200 hingga 1,300 kilogram ikan, menyebabkan peniaga tidak sempat menghabiskan ikan mereka dan lelongan dibuat,” kata peniaga, Khadijah Mat Shah, 42, yang menambah harga merudum sejak hari raya kedua.

Seorang lagi peniaga, Mohd Fisol Mat Isa, 48, berkata walaupun berlaku lambakan, beliau dapat menjual 200 kilogram ikan hari ini kerana mendapat permintaan pelanggan.

“Ikan banyak pun kita dapat jual. Saya jangka tangkapan nelayan akan berterusan banyak berdasarkan keadaan cuaca yang dilaporkan baik untuk beberapa hari lagi,” katanya.

Seorang pembeli Melati Ladun, 34, berkata ikan yang dijual bukan saja murah malah segar

Hamid Desa, 56, berkata ikan kembung yang murah meringankan beban rakyat yang dihimpit kenaikan kos sara hidup.

“Ikan kembung adalah ikan rakyat dan apabila ia murah, membantu meringankan beban rakyat yang dihimpit kenaikan kos sara hidup. “Saya harap ikan murah akan berterusan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 5 Julai 2017 @ 6:37 PM