ANGGOTA KPDNKK melakukan pemeriksaan di premis yang disyaki menjual minyak wangi tiruan.
ANGGOTA KPDNKK melakukan pemeriksaan di premis yang disyaki menjual minyak wangi tiruan.
Mohd Jamilul Anbia Md Denin dan Mohd Hasbi Sidek


Kuala Lumpur: Kandungan kimia di dalam bahaya minyak wangi tiruan membabitkan pelbagai jenama terkemuka boleh mengakibatkan kesan radang kulit selain kanser hati kepada pengguna.

Jurucakap Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkata, kimia terkandung di dalam minyak wangi tiruan mudah meresap masuk ke dalam tubuh melalui kulit.

“Kebiasaannya minyak wangi akan disembur ke bahagian pergelangan tangan, leher dan badan. Semua ini adalah bahagian sensitif yang boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan.

“Berdasarkan kajian perubatan dilakukan sebelum ini, cecair minyak wangi tiruan boleh menyebabkan kesan rabun atau buta jika terkena tepat pada mata,” katanya.

Menurutnya, minyak wangi tiruan turut didapati menjadi punca sesak nafas dan masalah pernafasan selain radang pada kulit.

“Semua ini berpunca kandungan kimia berat terutama methanol yang kerap diguna pakai di dalam produk tiruan ini.

“Kebiasaannya pewangi tulen menggunakan kimia ethanol sebagai pelarut yang selamat dari sudut kesihatan selain kuantiti tidak berlebihan,” katanya,

Bagaimanapun kandungan methanol di dalam minyak wangi palsu berubah menjadi formalin yang turut menjadi punca kanser hati.

“Biasanya methanol mampu memberi kesan dalam tempoh singkat antaranya pening, sakit kepala, mual, sakit perut dan gangguan penglihatan.

“Oleh itu elakkan beli minyak wangi tiruan untuk mengelak penyakit berbahaya ini,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 9 Julai 2017 @ 5:40 AM