ORANG ramai bersesak untuk mendapatkan nombor giliran di pejabat JPN di UTC Tawau. FOTO Abdul Rahemang Taiming
ORANG ramai bersesak untuk mendapatkan nombor giliran di pejabat JPN di UTC Tawau. FOTO Abdul Rahemang Taiming
Abdul Rahemang Taiming

GARA-GARA penyebaran hebahan palsu yang tular di laman sosial mengenai penamatan permohonan kad pengenalan Pemastautin Sementara (MyKas) dan Pemastautin Tetap (MyPR), ratusan orang menyerbu Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Tawau, hari ini.

Pejabat JPN di Pusat Transformasi Bandar (UTC), diserbu sejak awal pagi sehingga ada yang menunggu mulai 6.30 pagi lagi.

Berikutan itu, Timbalan Pengarah JPN Sabah, Adrian Allan Richard, menafikan permohonan berkenaan berakhir hari ini seperti tersebar di laman sosial dan aplikasi WhatsApp.

"JPN ingin menegaskan permohonan kad MyKas mula dibuka pada 5 Mei lalu dan tiada tempoh tertentu (tarikh tutup) untuk orang ramai memohon.

"Oleh itu, kita meminta orang ramai agar tidak mempercayai hebahan berkenaan kerana ia tidak benar dan palsu.

"Kita tidak menolak kemungkinan ia dilakukan pihak tertentu tidak bertanggungjawab yang bertujuan mengambil kesempatan dengan mengaku sebagai ejen bagi memperdaya orang ramai," katanya dalam sidang media di pejabat JPN di UTC Tawau, hari ini.

ADRIAN menunjukkan contoh MyKas dan MyPR. FOTO Abdul Rahemang Taiming
ADRIAN menunjukkan contoh MyKas dan MyPR. FOTO Abdul Rahemang Taiming

Adrian berkata, permohonan MyKas dan MyPR adalah perkhidmatan berterusan tanpa tarikh tutup dan orang ramai boleh berbuat demikian di mana-mana cawangan JPN selagi memenuhi syarat ditetapkan.

"Setiap permohonan MyKas dan MyPR melalui proses yang ketat termasuk disemak oleh panel Jawatankuasa Kad Pengenalan Pemastautin Sementara di peringkat ibu pejabat JPN negeri dan Putrajaya.

"Sehingga kini tiada sebarang perubahan syarat atau prosedur berkaitan urusan permohonan terbabit," katanya.

Sementara itu, Normala Ramli, 45, dari Semporna berkata, dia bersama anaknya tiba di pejabat JPN, 7 pagi tadi selepas dimaklumkan oleh ahli keluarga mengenai perkara berkenaan.

"Saya keluar selepas subuh dari Semporna dan tiba 7 pagi di sini tetapi kecewa selepas gagal mendapatkan nombor giliran.

"Tidak sangka hebahan maklumat itu tidak benar," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 14 Julai 2017 @ 12:55 PM
Digital NSTP Subscribe