Abang Johari menyampaikan MOU kepada Nicholas pada majlis perasmian Hab Inovasi Digital TEGAS, semalam.
Abang Johari menyampaikan MOU kepada Nicholas pada majlis perasmian Hab Inovasi Digital TEGAS, semalam.
HM Digital

Kuching: Media Prima Berhad (MPB) menerusi Media Prima Labs yakin dapat memberi impak kepada rancangan ekonomi digital yang diperkenalkan kerajaan Sarawak.

Pengurus Besar Kanan Media Prima Labs dan Operasi MPB Nicholas Sagau berkata, pihaknya berbesar hati kerana dipilih menjadi rakan strategik dalam kempen #InnovateSarawak yang dibangunkan Tabung Ekonomi Gagasan Anak Bumiputera Sarawak (TEGAS).

Menurutnya, peluang diberikan TEGAS dan kerajaan Sarawak membuka peluang kepada MPB untuk turut merancakkan ekonomi negeri dengan pelbagai inisiatif dan pelan dalam pelbagai bidang.

“Media Prima Labs menjadi sebahagian daripada rakan strategik TEGAS untuk mencari usahawan muda yang mampu menghasilkan produk berimpak tinggi selain memperkenalkan modul perniagaan baru mengikut trend terkini.

“Dengan kerjasama ini, pelbagai bidang dapat diterokai selain usaha mengenal pasti usahawan muda berbakat besar dapat direalisasikan,” katanya ketika ditemui selepas majlis perasmian Hab Inovasi Digital TEGAS, di sini, semalam.

Pada majlis sama, MPB menerusi Media Prima Labs turut menandatangani memorandum persefahaman (MoU) bersama TEGAS sebagai rakan strategik dalam kempen #InnovateSarawak.

Selain Media Prima Labs, ada 10 lagi pihak menjadi rakan strategik dalam kempen berkenaan antaranya Sarawak Shell Berhad (SHELL), Universiti Teknologi Swinburne, Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC), Nohphrofile Enterpise dan Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU).

Selain itu, MoU turut ditandatangani Suruhanjaya Pelaburan dan Perdagangan Australia (AUSTRADE), IME Groups of Companies, Koperasi Belia Inovatif Sarawak (KOBIS), SME Corporation Malaysia dan I Cube Innovation Sdn Bhd.

Pertukaran MoU disaksikan Ketua Menteri Sarawak Datuk Amar Abang Johari Abang Openg dan Menteri Muda Perancangan Bandar, Pentadbiran Tanah dan Alam Sekitar negeri Datuk Len Talif Salleh yang juga Pengerusi TEGAS.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 29 Ogos 2017 @ 4:16 AM