NOH  semasa melihat model rumah MyTransit selepas majlis menandatangani perjanjian pembangunan perumahan transit belia  antara Kerajaan dengan BMG Global Sdn Bhd.
NOH semasa melihat model rumah MyTransit selepas majlis menandatangani perjanjian pembangunan perumahan transit belia antara Kerajaan dengan BMG Global Sdn Bhd.
Hayati Ibrahim

Putrajaya: Fasa pertama pembangunan Perumahan Transit Belia (MyTransit) membabitkan 2,010 unit akan dibina di Mukim Batu dan Kepong, Kuala Lumpur mulai awal bulan depan dan dijangka siap dalam tempoh empat tahun.

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Tan Sri Noh Omar berkata, pembinaan projek ini susulan pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengenai pelaksanaan 10,000 unit transit khusus untuk membantu golongan muda terutama di bandar utama pada pembentangan Bajet 2017.

Menurutnya, inisiatif ini dilaksanakan dengan BMG Global Sdn Bhd (BMG Global) yang bertindak sebagai pelabur untuk membiayai kos perancangan dan pembinaan rumah MyTransit.

Sementara itu, kerajaan menerusi KPKT menyediakan tanah tanpa perlu menyediakan sebarang kos pembangunan.

“Projek ini dibangunkan menggunakan model perniagaan baru melalui kerjasama pihak swasta dan kerajaan secara ‘cross subsidy’.

“Ini bermakna di atas plot tanah berkenaan akan mempunyai 2,010 unit Perumahan Transit Belia yang akan disewakan kepada belia, dan 3,824 unit Rumah Mampu Milik (RMM) lagi yang akan dijual di pasaran kepada pembeli yang layak,”katanya pada Majlis Menandatangani Perjanjian Pembangunan Perumahan Transit Belia (MyTransit) antara Kerajaan dengan BMG Global di sini, semalam.

MoU ditandatangani Ketua Setiausaha kementerian Datuk Seri Mohammad Mentek dan Pengarah Urusan BMG Global Mohd Nasir Rashid.

Noh berkata, BMG akan mendapat kembali hasil pelaburan melalui penjualan unit RMM yang dibina dengan keluasan 74.32 meter persegi dengan harga RM300,000 seunit.

Katanya, pembangunan unit MyTransit membabitkan 60 peratus unit studio berkeluasan 37.16 meter persegi yang sesuai untuk golongan bujang dalam kumpulan M40.

Sementara, katanya, 40 peratus lagi adalah unit dua bilik berkeluasan 51.09 meter persegi untuk golongan muda yang baru mendirikan rumah tangga menyewa sehingga mampu membeli kediaman sendiri.

Beliau berkata, sebelum ini kementerian menyediakan rumah MyTransit di Bukit Jalil, Kuala Lumpur tetapi ia adalah rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR), namun kini kementerian membina sendiri unit ini mengikut konsep yang sudah dipersetujui.

“Kadar sewa rumah transit belia adalah 30 peratus lebih rendah daripada harga pasaran dan kerajaan bersetuju menetapkan kadar sewa RM400 sebulan bagi unit studio dan RM550 sebulan bagi unit dua bilik.

“Tempoh sewaan ditetapkan lima tahun sahaja, dan selepas cukup tempoh itu mereka perlu keluar dari rumah berkenaan,”katanya.

Noh berkata, dalam sewaan yang dibayar itu kementerian meletakkan elemen simpanan secara paksa yang akan dipulangkan semula kepada penyewa selepas tamat tempoh sewaan.

Katanya, simpanan ini dapat membantu menyediakan sebahagian deposit bagi pembelian rumah kelak.

“Sebagai contoh, mereka menyewa dengan kadar sewa RM700 mungkin RM350 kita simpan, manakala RM350 lagi untuk membiayai penyelenggaraan.

“Kerajaan tidak ambil untung, baki RM350 yang disimpan secara paksa itu akan dikembalikan selepas cukup lima tahun dan mereka sudah mempunyai sedikit simpanan untuk menyediakan deposit membeli rumah baharu,”katanya.

Lebih menarik, katanya, unit kediaman ini turut dilengkapi perabut asas untuk memberi keselesaan kepada penyewa dan membantu mereka menyimpan wang tanpa perlu membeli perabot.

Noh berkata, fasa kedua membabitkan pembinaan kira-kira 6,000 unit akan dilaksanakan tidak lama lagi.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 23 January 2018 @ 3:56 AM