(Dari kanan) Nushi, Ahmad Dusuki dan Mohd Zamri masing-masing akan bertanding kerusi DUN dan Parlimen.
(Dari kanan) Nushi, Ahmad Dusuki dan Mohd Zamri masing-masing akan bertanding kerusi DUN dan Parlimen.
Khairul Azran Hussin; Siraj Mohd Zaini dan Tharanya Arumugam

PEREBUTAN kerusi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) di ‘negeri panas’ Selangor bakal menjadi tumpuan apabila PAS malam tadi mengumumkan akan bertanding di 47 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 9 Mei ini.

Pari itu turut mengisytiharkan akan bertanding di 20 Parlimen di Selangor.

Antara calon yang ditampilkan PAS Selangor ialah tiga penceramah terkenal yang sering dijemput dalam program agama di televisyen iaitu Ahmad Dasuki Abd Rani, Mohd Zamri Mohd Zainuldin dan Nushi Mahfodz.

Pemilihan Zamri yang juga Timbalan Pesuruhjaya III PAS Selangor itu diumumkan secara rasmi oleh Pesuruhjaya PAS negeri, Sallehen Mukhyi dalam satu majlis yang diadakan di Dewan Perkim Village di Seksyen 8, di Shah Alam, malam ini.

Beliau yang sebelum ini hos rancangan ‘Mari Mengaji’ terbitan TV9 akan bertanding di DUN Sungai Burong.

Selain Zamri, turut dipertaruhkan bekas hos rancangan ‘Jentik Hati, Suntik Minda’ terbitan Astro Oasis, Nushi Mahfodz, 43, yang juga Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Serdang untuk merebut kerusi Parlimen Bangi.

Seorang lagi turut dipilih ialah penceramah bebas dan Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Selangor, Ahmad Dusuki Abd Rani, 42, yang akan bertanding di kerusi DUN Kota Anggerik.

Beliau adalah anak saudara bekas Mursyidul Am PAS, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Turut diumumkan adalah Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, Dr Mohd Zuhdi Marzuki yang akan bertanding di Parlimen Shah Alam bagi menentang penyandang dari Parti Amanah Negara (PAN) Khalid Samad.

Pada masa sama, pengumuman calon PRU-14 PAS Selangor menyaksikan hampir keseluruhan penyandang kerusi DUN yang dimenangi pada PRU-13 kekal di kerusi masing-masing antaranya Mohd Shafie Ngah yang bertanding kerusi DUN Sungai Ramal (sebelum ini DUN Bangi), Noor Hanim Ismail (DUN Seri Serdang), Dr Halimah Ali (DUN Selat Klang), Mohd Haslin Hassan (DUN Tanjung Sepat), Hasbullah Mohd Ridzwan (DUN Gombak Setia), Zaidy Abdul Talib (DUN Taman Templer), Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi (DUN Sijangkang), Razaly Hassan (DUN Dusun Tua) manakala kerusi DUN Sabak turut kekal ditandingi oleh Sallehen.

Bagaimanapun, bekas Pesuruhjaya PAS Selangor yang juga bekas ADUN Meru, Dr Abd Rani Osman diumumkan akan bertanding di Parlimen Kapar.

Pada PRU kali ini, PAS Selangor turut mengumumkan Pengarah Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) M Rajan akan bertanding di DUN Sentosa manakala Naib Pengerusi DHPP Selangor Kong Tuck Wah bertanding di DUN Rawang.

Semua calon terbabit turut melafazkan bai’ah dan sumpah bagi mengelak berulangnya isu pengkhianatan dalam kalangan wakil rakyat parti itu selepas PRU-14.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 20 April 2018 @ 1:27 AM