Chan  (dua dari kiri) menunjukkan pasport dua warga Taiwan yang dirampas.
Chan (dua dari kiri) menunjukkan pasport dua warga Taiwan yang dirampas.
Zuliaty Zulkiffli

Alor Setar: Satu kumpulan dikenali Geng Lee yang dipercayai terbabit sindiket penipuan Macau Scam dicekup di sebuah kondominium di bandar raya ini yang dijadikan pusat panggilan untuk menjerat mangsa.

Mereka ditahan jam 12 tengah hari Khamis lalu oleh sepasukan anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kedah yang menerima maklumat berhubung kegiatan mereka.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Kedah, Superintendan Chan Teck Paing berkata, hasil serbuan itu, pihaknya menahan tiga lelaki tempatan dan tiga lelaki Taiwan.

Beliau berkata, daripada tangkapan itu, polis menahan seorang lagi lelaki tempatan kerana disyaki terbabit mencari akaun bank ‘keldai akaun’ untuk kegunaan sindiket ini dalam penerimaan wang hasil penipuan.

“Siasatan terhadap ketiga-tiga warga Taiwan yang berusia 20 hingga 26 tahun itu mendapati mereka baru memasuki negara ini dan ketiga-tiga mereka mempunyai dokumen perjalanan diri.

“Kita percaya mereka masuk ke negara ini semata-mata mencari mangsa untuk melakukan penipuan sindiket itu bagi mengaut keuntungan,” katanya di IPK Kedah di sini, semalam.

Chan berkata, empat lelaki tempatan yang berusia antara 23 hingga 37 tahun itu pula dipercayai menyediakan rumah di kondominium berkenaan sebagai pusat panggilan untuk melakukan kegiatan penipuan Macau Scam dan penipuan tidak wujud.

Beliau berkata, daripada lelaki yang ditahan itu, seorang daripadanya ejen menjual serbuk kopi, manakala selebihnya berniaga sendiri dan menjadikan kegiatan penipuan itu untuk mendapatkan wang dengan jalan mudah.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 30 April 2018 @ 10:52 AM