Lim ketika menjawab soalan pada Sidang Dewan Rakyat hari ini.
Fahmy Azril Rosli

PELAKSANAAN Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) mempunyai impak yang kurang berbanding Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, walaupun SST tidak ‘setelus’ dan ‘secekap’ pelaksanaan GST, tetapi kesannya kepada pengguna akhir iaitu rakyat tidak membebankan.

Beliau berkata, paling penting ketika ini adalah kerajaan perlu memberi tumpuan dan prihatin dengan memastikan rakyat menerima impak yang rendah daripada pelaksanaan SST.

“Kita kena lihat, SST dikenakan kepada pengguna pada satu peringkat sahaja, tetapi GST pelbagai, itu sebab harga tidak akan turun (sebaliknya) harga akan naik.

“Kita tidak nafikan ada impak tertentu. Yang penting, kesan SST adalah lebih kurang GST. GST kita kutip RM44 bilion, SST RM21 bilion iaitu kurang RM23 bilion.

“Impak ada, tetapi separuh rakyat derita di bawah GST,” katanya, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Datuk Ahmad Maslan (BN-Pontian) ketika Waktu Pertanyaan Menteri (MQT) di Dewan Rakyat, yang membangkit persoalan adakah SST cukai yang tidak telus berikutan dikononnya 223 barang turun harga tetapi sebenarnya tidak.

Lim juga sempat ‘mengusik’ seorang bekas timbalan menteri terdahulu yang mengatakan bahawa GST menyebabkan harga turun.

Bagaimana, beliau tidak menyebut nama timbalan menteri itu.

Mengulas lanjut kelebihan SST berbanding GST dalam sesi jawab lisan di Dewan Rakyat.

Beliau berkata sebanyak 38 peratus barang tidak dikenakan SST berbanding GST, 60 peratus dikenakan ke atas barangan.

Contoh barang GST kini tidak lagi dikenakan adalah sardin, susu, kopi, teh, sos cili, motosikal dan basikal perlu ditegaskan sudah kembali ke cukai lama dengan pelaksanaan SST.

“SST tidak jadi isu dalam politik dan rakyat. SST adalah cukai satu peringkat yang dikenakan kepada pihak pengilang dan bukannya pengguna,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 19 Julai 2018 @ 12:43 PM