Fardy Bungga dan Olivia Miwil


SELEPAS meninggalkan Sabah kira-kira empat bulan lalu, bekas Ketua Menteri, Tan Sri Musa Aman pulang ke negeri ini apabila tiba di Terminal 2, Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) menaiki pesawat khas pada 12.30 tengah hari, hari ini.

Sejurus keluar di balai ketibaan di bangunan terminal, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Sibuga itu disambut kira-kira 1,000 penyokong yang melaungkan ‘hidup Tan Sri’.

Musa yang kelihatan memegang tongkat kemudian terus dibawa menaiki Toyota Vellfire berwarna hitam dipercayai menuju ke Jesselton Medical Centre (JMC) di Jalan Lintas Bypass, Kota Kinabalu, untuk menjalani pemeriksaan kesihatan.

Musa yang dirawat di hospital swasta di Subang Jaya, Selangor, sebelum ini perlu mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Sibuga sebelum 11 September ini, atau hilang kerusi yang dimenangi pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), Mei lalu.

Orang ramai menyambut ketibaan Tan Sri Musa Aman di Terminal 2, Lapangan Terbang Antarabangsa, di Kota Kinabalu. FOTO Ihsan Pembaca
Orang ramai menyambut ketibaan Tan Sri Musa Aman di Terminal 2, Lapangan Terbang Antarabangsa, di Kota Kinabalu. FOTO Ihsan Pembaca

Sementara itu, peguam Musa, Tengku Fuad Ahmad ketika dihubungi berkata, bekas Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah itu dijangka mengangkat sumpah sebagai ADUN, hari ini.

Bagaimanapun, beliau tidak mengesahkan bila majlis angkat sumpah diadakan atau sama ada Musa akan dirujuk ke JMC untuk pemeriksaan kesihatan terlebih dahulu.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 5 September 2018 @ 1:33 PM