SEBAHAGIAN daripada Pegawai Bomba tiba di IJN bagi menunggu jenazah anggota Bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim yang meninggal dunia pada 9.41 malam tadi. FOTO Muhd Zaaba Zakeria
Nor Azizah Mokhtar


POLIS mengklasifikasikan semula siasatan kes kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim daripada cuba bunuh kepada bunuh.

Timbalan Ketua Polis Selangor, Datuk Ab Rashid Ab Wahab berkata, kes berkenaan kini diklasifikasikan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan susulan kematian Muhammad Adib ketika dirawat di Institut Jantung Negara (IJN), hari ini.

“Kes itu sebelum ini disiasat mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan iaitu cuba bunuh, ekoran kecederaan yang dialami oleh Muhammad Adib dalam kejadian di Seafield, Subang Jaya pada 26 November lalu.

“Namun kes itu diklasifikasikan semula di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan iaitu bunuh,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Muhammad Adib, 24, disahkan meninggal dunia pada 9.41 malam tadi selepas tiga minggu bertarung nyawa akibat parah dibelasah dalam insiden rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman, Seafield pada 27 November lalu.

Semalam, pihak IJN memaklumkan tahap kesihatan Muhammad Adib semakin merosot dan fungsi paru-parunya mengalami penurunan beransur-ansur.

Pihak IJN mengambil keputusan memasukkan semula sistem Veno-Venous ECMO pada 9 malam semalam untuk membantu keperluan sistem pernafasannya.

Bagaimanapun, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin dalam satu sidang media di IJN tadi, mengesahkan Muhammad Adib meninggal dunia.

Lagi berita berkaitan Allahyarham Muhammad Adib

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 17 Disember 2018 @ 11:59 PM