CHUA (kiri) memohon maaf kepada Dr Lee. FOTO Shaiful Shahrin Ahmad Pauzi.
CHUA (kiri) memohon maaf kepada Dr Lee. FOTO Shaiful Shahrin Ahmad Pauzi.
Shaiful Shahrin Ahmad Pauzi


“SAYA minta maaf, saya menyesal dan berjanji tidak akan ulang lagi.” Itu luahan maaf Chua Teong Huat, 67, kepada Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye, selepas klip video dia menghisap rokok di premis perniagaan Pasar Siang Malam, Taiping, tular di laman sosial sejak semalam.

Chua kelihatan memohon maaf secara terbuka dan bersalaman dengan Dr Boon Chye di premis berkenaan, hari ini.

Menurutnya, dia kesal dengan tindakannya itu selain video itu dirakam ketika berada dalam keadaan khayal kerana baru selesai minum minuman keras bersama rakan.

Video berdurasi lebih dua minit itu memaparkan Chua yang melahirkan rasa tidak puas hati terhadap penguatkuasaan larangan merokok berkuat kuasa 1 Januari lalu termasuk di kawasan yang tidak berhawa dingin.

Dalam video itu, Chua menyatakan dia bersetuju larangan merokok di premis berhawa dingin, namun tidak dapat menerima larangan itu dilakukan di premis terbuka termasuk kedai makan.

Dalam pada itu, Dr Lee menegaskan kes itu selesai dan tiada tindakan diambil pihaknya setelah pelaku memohon maaf secara berhadapan dan menyesal dengan tindakannya itu.

Beliau turut menasihati orang ramai agar tidak mencabar undang-undang yang sudah dikuatkuasakan kerajaan itu.

Dalam perkembangan lain, sejumlah 3,808 premis makanan di Perak dikesan gagal mempamerkan papan tanda larangan merokok selepas penguatkuasaan itu dilaksanakan pada 1 Januari lalu.

“Jumlah itu menunjukkan 60.7 peratus daripada 6,265 premis yang diperiksa gagal berbuat demikian dan boleh didenda sehingga RM3,000 atau penjara enam bulan jika disabit kesalahan, sekiranya masih terus tidak mempamerkannya.

“Pada peringkat awal ini kita akan mengeluarkan notis amaran terhadap mereka untuk memasang papan tanda di premis masing-masing,” katanya pada sidang media, hari ini.

Menurutnya, seramai 340 pegawai kesihatan negeri menjalankan penguatkuasaan pendidikan dengan mengedar lebih 3,809 risalah berkaitan.

“Jabatan Kesihatan Perak sudah mengeluarkan 86 notis amaran kepada perokok yang didapati merokok di tempat makan.

“Pegawai penguatkuasaan akan terus melawat dan memantau premis makanan dan dalam tempoh sehingga Jun ini, kami akan menumpukan program pendidikan agar rakyat dapat mematuhi larangan ini,” katanya.

Ditanya mengenai dakwaan pengusaha premis makanan perniagaan mereka terjejas selepas larangan merokok dikuatkuasakan, Dr Lee yakin perkara itu hanya sementara dan yakin perniagaan mereka akan pulih sepenuhnya dalam tempoh waktu tertentu.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 12 January 2019 @ 2:59 PM