Gambar hiasan. Arkib NSTP.
Gambar hiasan. Arkib NSTP.
BERNAMA

KERAJAAN mempunyai bajet untuk melaksanakan Program Sarapan Percuma (PSP) pada sesi persekolahan tahun depan, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata, kerajaan boleh menggunakan dana disatukan daripada pelbagai kementerian dan agensi untuk pelaksanaan program PSP, yang memanfaatkan murid sekolah rendah kerajaan serta bantuan kerajaan.

Ditanya sama ada sumber kewangan untuk pelaksanaan program PSP termasuk menggunakan kutipan cukai gula, Dr Mahathir berkata, semua cadangan akan diperhalusi.

“Semua cukai dikutip akan diagihkan kepada kementerian dan agensi mengikut keperluan. Kalau ada keperluan untuk peruntukan tambahan, kita akan pertimbangkan, kalau kita mampu, kita akan bagi.

“Tetapi kita harus ingat kerajaan terdahulu meninggalkan banyak hutang dan kerajaan kini kena bayar (hutang),” katanya kepada pemberita Malaysia sebelum mengakhiri lawatan rasmi tiga hari ke Vietnam di Hanoi, hari ini.

Ditanya menu yang sesuai untuk sarapan murid, Dr Mahathir berkata, banyak menu sihat yang sesuai untuk program PSP.

Isnin lalu, Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik mengumumkan 2.7 juta murid sekolah rendah kerajaan dan bantuan kerajaan akan mendapat sajian sarapan berkhasiat secara percuma bermula sesi persekolahan 2020.

Media melaporkan kerajaan dijangka perlu membelanjakan antara RM2 bilion hingga RM3 bilion setahun, bergantung kepada menu sajian PSP.

Sementara itu, dalam akaun Facebook dan Twitter, Maszlee berkata kementerian masih meneliti kos bersesuaian bagi pelaksanaan PSP.

Sebuah jawatankuasa khas juga akan ditubuhkan bagi membincang secara terperinci peruntukan yang bakal digunakan, termasuk penggunaan dana daripada cukai gula.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 28 Ogos 2019 @ 6:43 PM