X
GAMBAR HIASAN
GAMBAR HIASAN
Amir Abd Hamid


KUALA LUMPUR: UEM Edgenta Bhd (UEM Edgenta) menjamin tiada gangguan perkhidmatan di semua hospital seliaan firma itu dan menguruskan isu berkaitan kebajikan pekerjanya secara dalaman.

Dalam satu kenyataan, UEM Edgenta menegaskan bahawa pihaknya profesional dalam berurusan dengan Kesatuan Nasional Untuk Pekerja Sokongan Hospital dan Perkhidmatan Bersekutu (NUWHSAS)

Merujuk protes 2 Jun lalu di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh, yang berlaku dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), firma itu mengatakan bahawa ia adalah malang.

"Tindakan yang diambil oleh pihak berkuasa yang berkaitan dengan penganjuran perhimpunan awam semasa PKPB itu adalah perkara yang tidak ditentukan atau dikeluarkan oleh syarikat.

"UEM Edgenta ingin mengulangi bahawa syarikat tidak menghubungi pihak berkuasa semasa kejadian malang itu, dan syarikat juga tidak mendakwa mereka.

"Daripada lima anggota kesatuan yang ditahan dan didakwa menentang PKPB, hanya seorang yang disahkan sebagai pekerja bahagian sokongan kesihatan, Edgenta UEMS Sdn Bhd," katanya dalam kenyataan itu.

UEM Edgenta menjelaskan, siasatan dalaman mengenal pasti bahawa hanya empat individu yang berkumpul di hadapan HRPB pada 2 Jun lalu adalah barisan hadapan hospital, sementara selebihnya terdiri pihak luar dan bukan pekerjanya.

Menurut kenyataan itu, syarikat tidak menghalang mana-mana pekerjanya untuk mengambil bahagian dalam perhimpunan kerana mereka mengambil cuti peribadi untuk melakukannya.

"Berdasarkan pengaturan sumber yang dibincangkan dalam UEM Edgenta, sejumlah 2,200 pembersih dari subkontraktor sebelumnya menjadi pekerja Edgenta UEMS pada 1 Januari 2020.

"Faedah mereka termasuk pekerjaan tetap, gaji pokok yang bertambah baik, caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak 13 peratus, faedah penjagaan kesihatan dan cuti tahunan berbayar. Hanya enam individu yang menolak syarat yang ditawarkan.

"Penerimaan lebih daripada 99 peratus pekerja pembersihan untuk menjadi pekerja tetap Edgenta UEMS adalah petunjuk jelas mengenai peningkatan kesejahteraan dan faedah, berbanding dengan syarat kontrak terdahulu, yang ingin diketengahkan oleh syarikat," katanya.

UEM Edgenta juga mengatakan kerana mengutamakan keselamatan pekerja berbanding kos, persediaan dan stok alat pelindung diri (PPE) mencukupi sejak April 2020, dan kakitangannya diberi PPE yang sesuai berdasarkan garis panduan penggunaan yang disyorkan oleh hospital.

Syarikat itu mengatakan terdapat garis panduan penggunaan yang berbeza untuk kawasan rawatan Covid-19 berbanding kawasan rawatan Covid-19 kerana tahap risiko yang terlibat berikutan Garis Panduan Kementerian Kesihatan Covid-19 Pengurusan No.5 / 2020.

"UEM Edgenta berkomitmen pada standard profesionalisme, kejujuran, integriti, kebertanggungjawaban dan tingkah laku etika tertinggi dalam menjalankan perniagaan dan operasinya.

"Kami bercita-cita untuk menjalankan urusan kami secara beretika, bertanggungjawab dan telus," katanya.

Sebelum ini, media melaporkan kumpulan Tindakan Bersama Bagi Kesaksamaan Gender (JAG) membidas keputusan polis mendakwa lima individu yang ditahan dalam protes di HRPB pada Selasa lalu.

Lima individu berkenaan terdiri daripada pekerja pembersihan hospital, ahli kesatuan sekerja dan penyokong mereka.

Semua lima individu itu didakwa mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 di Mahkamah Majistret Ipoh, pada Khamis lalu.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 7 Jun 2020 @ 12:46 AM