KETUA Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud. FOTO Arkib NSTP
KETUA Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud. FOTO Arkib NSTP
BERNAMA

JABATAN Imigresen Malaysia (JIM) memberi amaran keras akan membatalkan kelulusan pas dikeluarkan kepada warga asing sekiranya mereka mengeluarkan kenyataan tidak tepat dengan tujuan memburukkan imej negara.

Justeru, Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud meminta pemegang pas jangka panjang seperti pas pengajian, lawatan kerja sementara dan pas residen supaya berhati-hati semasa mengeluarkan sebarang kenyataan.

"Mereka berdepan risiko pembatalan pas dan akan diminta meninggalkan negara ini serta-merta, jika kenyataan berkenaan tidak tepat dan bertujuan memburuk-burukkan imej Malaysia," katanya kepada Bernama, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dokumentari bertajuk 'Locked Up in Malaysia's Lockdown' yang diterbitkan oleh agensi berita Al Jazeera.

Khairul Dzaimee berkata, laporan mengenai operasi JIM semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang disifatkan agensi berita antarabangsa itu sebagai rasis dan tidak berperikemanusiaan adalah tidak benar kerana tidak mengambil kira fakta sebenar.

"Operasi imigresen di sekitar Jalan Masjid India, Kuala Lumpur pada 1 Mei lalu telah memeriksa 3,352 warga asing, namun jumlah ditahan untuk siasatan lanjut hanya 586 orang.

"Kerajaan Malaysia memberi rawatan secara percuma kepada 773 warga asing yang didapati positif Covid-19 di Depot Tahanan Imigresen (DTI) dan terdapat kedutaan asing memuji tindakan ini serta mengucapkan terima kasih," katanya.

Al Jazeera sebelum ini menyiarkan dokumentari berdurasi 25 minit 50 saat yang mengecam layanan terhadap pendatang asing tanpa izin (Pati) ketika Malaysia melaksanakan langkah menangani Covid-19.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 6 Julai 2020 @ 9:50 PM