KUALA LUMPUR 14 OGOS 2020. Pengasas Hot Burger Asri Janggut hadir di Bukit Aman dipanggil untuk dirakam keterangan. NSTP/ASWADI ALIAS.
KUALA LUMPUR 14 OGOS 2020. Pengasas Hot Burger Asri Janggut hadir di Bukit Aman dipanggil untuk dirakam keterangan. NSTP/ASWADI ALIAS.
Nurul Hidayah Bahaudin


POLIS tidak menolak kemungkinan akan memanggil beberapa saksi lain bagi membantu siasatan kes pengasas Hot Burger Malaysia, Mohd Asri Hamid yang mendakwa anggota polis dan tentera tidak menjaga solat.

Timbalan Pengarah (Siasatan dan Perundangan) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Deputi Komisioner Mior Faridalathrash Wahid berkata, pihaknya masih menyiasat kes itu selepas Asri tampil memberi keterangan, Jumaat lalu.

"Kenyataan itu dikeluarkan Asri ketika wawancara yang disiarkan di Facebook (FB) Sinar Harian dan ia wawancara bersama Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).

"Selain Asri, kami sudah memanggil semua kakitangan Sinar Harian terbabit dan PPIM termasuk Ketua Aktivisnya, Datuk Nadzim Johan.

"Kami juga akan memanggil saksi lain jika perlu untuk melengkapkan kertas siasatan," katanya, hari ini.

Sebelum ini, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed berkata, penelitian terhadap kenyataan berkenaan mendapati ada unsur jelik serta penghinaan terhadap polis dan tentera.

Katanya, kes diklasifikasikan mengikut Seksyen 505 (c) Kanun Keseksaan.

Berita berkaitan:

  • Tuduh polis tak jaga solat, kertas siasatan terhadap Asri Janggut dibuka
  • Kertas siasatan Asri Janggut siap minggu
  • Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 18 Ogos 2020 @ 12:50 PM