Nurul Hidayah Bahaudin


Kuala Kubu Bharu: Syarikat Almas Beauty & Health Sdn Bhd dihadapkan ke Mahkamah Majistret Kuala Kubu Bharu di sini, hari ini atas pertuduhan mempunyai produk yang bukan keluaran berdaftar.

Syarikat itu sebagai Orang Kena Saman (OKS) yang diwakili Pengarah Urusan Almas Beauty & Health Sdn Bhd, Datuk Hassanal Bolkiah Abd Wahab bagaimanapun mengaku tidak bersalah atas pertuduhan itu selepas dibacakan di hadapan Majistret Nurul Mardiah Mohammed Redza.

Menurut fakta kes, sepasukan penguatkuasa farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menjalankan pemeriksaan di pejabat syarikat berkenaan di No 39 dan 41, Jalan Adenium 2G/5, 43000 Bukit Beruntung, Rawang jam 11 pagi pada 12 Mac 2019.

Dalam serbuan itu, pihak penguatkuasa farmasi merampas 81 kotak produk yang bukan keluaran berdaftar.

Pertuduhan itu yang dikemukakan Pegawai Pendakwa, Nazmin Izzati Md Naim dibuat mengikut Peraturan 7(1)(a) Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 iaitu kesalahan di bawah Peraturan 30(1) peraturan serta boleh dihukum mengikut Seksyen 12(2) Akta Jualan Dadah 1952.

Bagi pertuduhan itu, syarikat terbabit boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 manakala denda RM100,000 bagi kesalahan seterusnya jika disabitkan kesalahan.

Terdahulu Hassanal Bolkiah memberitahu mahkamah bahawa pihaknya tidak menerima sebarang surat makluman mengenai penarikan notifikasi produk terbabit daripada KKM.

"Sebelum ini, produk berkenaan sudah mendapat pendaftaran daripada kementerian, namun ia ditarik balik atas alasan ada dakwaan pada kotak pembungkusan yang dilarang.

"Bagaimanapun, pihak kami tidak menerima surat penarikan pendaftaran produk berkenaan," katanya yang tidak diwakili peguam.

Nurul Mardiah kemudian menetapkan 4 Januari depan sebagai tarikh sebutan semula kes bagi membolehkan OKS melantik peguam.

Semalam, Harian Metro melaporkan ahli perniagaan yang juga usahawan produk kecantikan dan makanan kesihatan terkemuka akan didakwa hari ini, atas tuduhan memiliki serta menjual produk tidak berdaftar dengan KKM.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 7 Disember 2020 @ 4:36 PM
Pengarah Urusan Almas Beauty & Health Sdn Bhd, Datuk Hassanal Bolkiah Abd Wahab  mengaku tidak bersalah atas pertuduhan pemilikan keluaran yang bukan keluaran berdaftar di Mahkamah Majistret Kuala Kubu Bharu, hari ini. FOTO MAHZIR MAT ISA
Pengarah Urusan Almas Beauty & Health Sdn Bhd, Datuk Hassanal Bolkiah Abd Wahab mengaku tidak bersalah atas pertuduhan pemilikan keluaran yang bukan keluaran berdaftar di Mahkamah Majistret Kuala Kubu Bharu, hari ini. FOTO MAHZIR MAT ISA