Yap Mun Ching. FOTO Ihsan AIRASIA
Yap Mun Ching. FOTO Ihsan AIRASIA
Hafiz Ithnin

PELAKSANAAN langkah-langkah kuarantin dan penjarakan sosial mengubah cara hidup dan bagaimana kita bekerja.

Cabang dermawan AirAsia, Yayasan AirAsia turut terkesan dengan situasi ini yang turut mengubah cara dan skop mereka bekerja.

Yayasan AirAsia ditubuhkan berdasarkan tiga tonggak utama. Pertama, untuk menyokong pertumbuhan perusahaan sosial di ASEAN dengan memberikan dana dan bimbingan.

Menurut Pengarah Eksekutif Yayasan AirAsia, Yap Mun Ching berikutan sekatan perjalanan pada masa ini, pihaknya terpaksa membatalkan bengkel bimbingan yang dirancang.

Justeru mereka memberi tumpuan untuk mengembangkan Destination GOOD, cabang komersial yang menjual produk perusahaan sosial oleh lebih daripada 50 organisasi.

"Walaupun butik utama kami di Kuala Lumpur terpaksa ditutup buat sementara waktu dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Malaysia, platform dalam talian kami di DestinationGOOD.com diteruskan dan turut diketengahkan di OURSHOP.com, sebuah platform e-dagang yang disokong oleh AirAsia.

"Dengan memanfaatkan perkhidmatan penghantaran yang semakin meningkat, kami dapat menjual barangan asas penting yang dihasilkan perusahaan sosial seperti produk makanan, buku kanak-kanak dan produk kebersihan diri," katanya.

YAYASAN AirAsia memainkan peranannya untuk membantu masyarakat ketika penularan pandemik Covid-19. FOTO Ihsan AIRASIA
YAYASAN AirAsia memainkan peranannya untuk membantu masyarakat ketika penularan pandemik Covid-19. FOTO Ihsan AIRASIA

Usaha terkini yayasan itu adalah bekerjasama dengan Batik Boutique, sebuah perusahaan sosial tempatan untuk membantu memberi pendapatan kepada wanita dari latar belakang berpendapatan rendah dengan menghasilkan set Peralatan Perlindungan Peribadi (PPE) untuk petugas barisan hadapan.

Katanya, set eksklusif ini bernilai RM25 dan kini tersedia di DestinationGOOD.com di mana orang ramai boleh membelinya sebagai sumbangan kepada kakitangan perubatan di hospital terpilih.

"Selain set perlindungan buatan tempatan yang turut digunakan AirAsia dalam operasi mereka. Destination GOOD juga menjual produk baharu keluaran Batik Boutique seperti topeng muka batik dan alatan mewarna batik untuk kanak-kanak yang bersekolah di rumah," katanya.

Jelasnya, Covid-19 tidak mengubah strategi digitalnya secara keseluruhan, tetapi kawalan pergerakan mempercepatkan pelaksanaannya.

Selain menumpukan kepada aspek e-dagang, Yayasan AirAsia juga mengubah cara ia membantu mereka yang memerlukan.

"Sejak 2012, Yayasan AirAsia sudah mengumpulkan lebih daripada RM14 juta untuk program bantuan pemulihan selepas bencana di ASEAN. Derma ini dikumpul kru kabin AirAsia yang membawa kotak sumbangan dalam penerbangan kami.

KEPERLUAN barisan hadapan antara yang diberi perhatian. FOTO Ihsan AIRASIA
KEPERLUAN barisan hadapan antara yang diberi perhatian. FOTO Ihsan AIRASIA

"Ketika tempoh penggantungan penerbangan AirAsia, kami beralih kepada platform digital secara eksklusif di airasiafoundation.com dan di platform perkhidmatan kewangan BigPay," katanya.

Melalui sumbangan menerusi kad kredit, pindahan wang dalam talian dan derma awam, pihaknya sudah mengumpul dana lebih daripada RM170,000 dalam masa sebulan dari 1 hingga 30 April lalu yang menyaksikan peningkatan ketara daripada sumbangan dalam talian sebelum ini.

Sumbangan melalui platform digital itu juga memudahkan saluran kewangan dan Yayasan AirAsia dapat menyalurkan sumbangan terbabit seminggu selepas menerimanya.

Katanya, ia membolehkan sumbangan diagihkan lebih cepat untuk meringankan beban mereka yang kehilangan punca pendapatan harian.

"Sepanjang PKP, kami membantu menyumbang keperluan asas kepada lebih daripada 3,000 keluarga daripada komuniti Orang Asli dan Orang Asal, keluarga dalam kategori B40, komuniti tanpa tempat tinggal tetap, pekerja asing dan komuniti pelarian serta individu kurang upaya.

"Selain itu, hikmah penularan Covid-19 juga membolehkan kami memperkasa inisiatif anti-pemerdagangan manusia. Sejak 2017, Yayasan AirAsia menganjurkan kelas untuk melatih kru kabin AirAsia mengenali, melaporkan dan merekod kes pemerdagangan manusia dalam penerbangan kami.

KAKITANGAN Batik Boutique menjahit pelitup muka untuk dijual di DestionationGOOD.com.  FOTO Ihsan AIRASIA
KAKITANGAN Batik Boutique menjahit pelitup muka untuk dijual di DestionationGOOD.com. FOTO Ihsan AIRASIA

"Walaupun latihan secara langsung amat berkesan kerana membabitkan aktiviti antara peserta, penularan Covid-19 mengubah cara kami menggunakan sumber pembelajaran. Kini, kami beralih sepenuhnya kepada konsep e-pembelajaran," katanya.

Yap berkata, melalui latihan dalam kelas, pihaknya mempunyai beberapa pelatih untuk melatih kru kabin di Kuala Lumpur pada setiap bulan.

"Tetapi menerusi pembelajaran digital, kami dapat melatih kru kabin, juruterbang, kakitangan perkhidmatan pelanggan dan keselamatan di 24 hab di seluruh rangkaian AirAsia.

"Secara tidak langsung, langkah itu memberikan kelebihan dari segi sumber kakitangan syarikat itu selepas tempoh kuarantin untuk mengembangkan inisiatif anti-pemerdagangan manusia ini ke fasa seterusnya untuk menawarkan maklumat dan bantuan dalam pelbagai bahasa melalui penggunaan bot sembang dan teknologi kecerdasan buatan (AI),"katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 3 Jun 2020 @ 6:30 AM