DATUK Red akan cuba mempertahankan rumah tangga mereka meskipun tangan ajaib itu dalam kalangan keluarga sendiri. FOTO Zunnur Al Shafiq
DATUK Red akan cuba mempertahankan rumah tangga mereka meskipun tangan ajaib itu dalam kalangan keluarga sendiri. FOTO Zunnur Al Shafiq
Oleh Najiy Jefri


SUAMI kepada penyanyi Adira Suhaimi iaitu Datuk Seri Adnan Abu mengakui wujud campur tangan orang ketiga dalam konflik rumah tangga mereka.

Adnan atau lebih dikenali Datuk Red berkata, meskipun ada tangan ajaib yang ingin melihat mereka berpisah, dia akan sedaya upaya menyelamatkan perkahwinan.

“Memang ada pihak yang ingin melihat kami berpisah. Saya pun tak tahu kenapa. Benda baik pun ada yang menghalang.

“Sebagai ketua keluarga saya akan cuba mempertahankan rumah tangga kami meskipun tangan ajaib itu dalam kalangan keluarga sendiri,” katanya.

Menurutnya, sebagai manusia dia tidak lari daripada melakukan kesilapan namun akan cuba memperbaiki diri dan menyelamatkan perkahwinan mereka.

“Sebelum ini saya akui tidak pikul tanggungjawab dengan serius. Saya leka dengan banyak perkara.

“Malah dulu ketika sibuk dengan urusan duniawi, saya pernah kata kalau perempuan pergi dalam hidup ini, boleh cari lain.

“Tapi sekarang saya tak nak semua itu. Allah sudah memberi petunjuk, walaupun dah terlewat tapi saya masih ada harapan sebelum perkahwinan ini hancur,” katanya.

Sementara itu, ditanya mengenai pendirian Adira yang tetap meneruskan perceraian, Datuk Red mengakui tidak faham dengan pendirian isterinya itu yang sering berubah.

“Semua sudah sedia maklum dia memohon perceraian ini sejak April lagi. Kadangkala saya akui tidak berapa faham dengan dia punya hati dan perasaan.

“Sebagai contoh, malam sebelum perbicaraan sebelum ini kami ada berbincang supaya dia menarik balik semula kes terbabit dan reda namun boleh bertukar fikiran pula.

“Mungkin ada individu yang menghasutnya. Apapun saya tidak boleh jangka dia punya hati tapi saya akan pertahankan hubungan ini demi anak,” katanya.

Terdahulu Adira memfailkan permohonan cerai terhadap suaminya di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Barat, Rawang.

Adira atau nama sebenarnya Siti Adira Suhaimi, 28, memfailkan permohonan itu pada 1 April lalu mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003.

Ketika disoal Hakim Syarie Mohd Faizal Habib mengenai pendirian Adira berhubung permohonan cerai itu, bintang Akademi Fantasia berkenaan menjawab ‘saya tetap mahu teruskan perceraian ini’.

Bagaimanapun, Adnan ketika disoal Mohd Faizal membantah permohonan isterinya itu.

Adnan, seorang ahli perniagaan menikahi Adira di Songkhla, Thailand sebagai isteri kedua pada 3 Disember 2015.

Hasil perkahwinan, Adira dan Adnan dikurniakan tiga cahaya mata, termasuk puteri yang baharu sahaja dilahirkan dua bulan lalu.

Perkahwinan pertama Adnan dikurniakan lima cahaya mata.

Adnan juga pernah bernikah pada usia 20 tahun, tetapi bercerai selepas lima tahun bersama dan hasil perkahwinan itu dia dikurniakan dua cahaya mata.

Berita berkaitan

Adira tetap mahu cerai

Datuk Red enggan cerai Adira

Suami tak tahu Adira fail cerai

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 10 Oktober 2019 @ 4:06 PM