HAMID Gurkha bersama isteri.
HAMID Gurkha bersama isteri.
Norhayati Nordin


MESKIPUN masih sihat pada usia 88 tahun, pelakon dan pelawak Hamid Gurkha dimaklumkan isterinya, Timah Abdul Hamid, 78, kini mengalami masalah pendengaran sejak beberapa tahun lalu.

  Timah yang sudah 64 tahun hidup bersama Hamid, berkata di atas faktor usia dan masalah pendengaran dialami, menyebabkan suaminya tidak dibenarkan aktif berlakon lagi oleh anak-anak.

   "Setakat ini, rutin harian Pak Hamid hanya di rumah melayan cucu dan cicit kami. Jika dia nak keluar pun, saya akan ikut menemaninya.

   "Pak Hamid suka berdikari dan kalau mahu ke mana-mana, masih nak memandu kereta sendiri. Jadi, kenalah saya ikut sebagai peneman untuk membantu dia ketika memandu.

   "Maklumlah, pendengaran dah kurang dan dengan adanya saya bersama, dapatlah bercakap dan memberi arahan kepadanya dengan lebih jelas," kata Timah kepada Harian Metro.

   Baru-baru ini juga, Hamid dikunjungi penyanyi dan pelakon, Datuk Awie bersama pasukannya ke kediaman pelakon itu di Sri Andalas, Klang untuk menghulurkan bantuan barangan keperluan dapur dan kewangan.

    Timah berkata dia bersyukur dengan bantuan diterima dan tidak menduga masih ramai penggiat seni tanah air masa kini yang ingat pada suaminya.

    "Pak Hamid pun kali terakhir berlakon seingat saya dalam filem Alamak Toyol pada 2011, dan selepas itu dia hanya muncul dalam beberapa program TV yang berkonsep lawak jenaka.

   "Namun, sejak beberapa tahun lalu dan mungkin agak lama juga tidak berlakon baru diketahui suami saya ada masalah pendengaran," katanya.

   Mengulas juga tips kebahagian rumah tangganya dan Hamid yang bertahan hingga enam dekad, Timah berkata dia tidak pernah mencampuri urusan kerjaya suaminya sebagai pelakon.

   "Saya percayakan suami kerana dia keluar bekerja untuk mencari rezeki keluarga. Saya juga sentiasa mendoakan keselamatannya sepanjang bekerja.

   "Suami saya pun, memang berterus-terang jika dia keluar bekerja. Malah, selama dia aktif berlakon pun, tidak ada cerita kurang baik tentangnya," kata Timah.

   Hasil perkongsian hidup Hamid atau nama sebenar Abdul Hamid Abdul Rahman dengan Timah, mereka dikurniakan lapan anak. Bagaimanapun, dua daripadanya sudah meninggal dunia.

   Malah, pada usia 'emas' kini, Hamid dan Timah turut memiliki 32 orang cucu serta 14 cicit yang kebanyakannya sudah hidup berkeluarga.

   Sehubungan itu, Hamid yang mula berlakon pada 1978 pernah membintangi filem seperti Panglima Badol, Gila- Gila, Jejaka Perasan, Sikit Punya Gila dan banyak lagi.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 28 Jun 2020 @ 4:21 PM