IKA Nabella bersama suami dan anaknya. FOTO ihsan IG
IKA Nabella bersama suami dan anaknya. FOTO ihsan IG
Norhayati Nordin


PELAKON Ika Nabella, 31, mendedahkan dia tidak ambil tahu langsung mengenai berita berhubung perkembangan pandemik Covid-19 dalam negara yang dilaporkan hingga kini.

Ika atau nama sebenarnya Nabila Abdul Rahim berkata dia terlalu paranoid terhadap situasi penularan wabak itu yang sampai sekarang belum tahu bila akan berakhir.

"Saya ini, jenis orang yang akan terlebih fikir mengenai apa diceritakan. Terutamanya, tentang penularan Covid-19 ini hingga boleh mengganggu tidur.

"Pengalaman saya, ketika salah seorang ahli keluarga pelakon drama Demi di Scotland yang dijangkiti Covid-19 ketika itu,  menghubungi saya dan berkongsi kisahnya.

"Sebaik mengetahui kisah berkenaan, saya terus dibelenggu perasaan bimbang teramat sangat hingga tak boleh tidur kerana terlalu banyak fikir. Pada hal, saya tak sertai pun rombongan itu yang menjalani penggambaran di luar negara," katanya.

IKA Nabella.
IKA Nabella.

Menurut Ika lagi, dia yang turut membintangi drama Demi berkenaan bernasib baik kerana penggambaran membabitkannya hanya di dalam negara sahaja.

"Sewaktu dapat tahu mereka  terkena Covid-19 itu, saya terus  tak boleh tidur malam kerana sangat risaukan anak dan keluarga secara tiba-tiba. Saya terlalu peranoid.

"Jadi, sekarang saya fikir lebih baik tak baca apa-apa langsung berkaitan Covid-19. Kalau ada perkongsian info pun, skit-sikit yang diberitahu oleh suami saya," katanya.

Kini memperlahankan kerjaya lakonan, Ika berkata dia lebih memberi tumpuan pada perniagaan yang baharu diceburi. Katanya dia selesa fokus pada usaha memantapkan perniagaan.

"Sekarang, saya cuba habiskan urusan penggambaran drama yang tergendala sebelum ini kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksana.

"Saya pilih cerita yang nak dilakonkan. Malah, sebaik balik ke rumah selepas penggambaran,  saya takkan sentuh anak dan pastikan diri betul-betul dibersihkan dahulu," katanya.

Ika yang sudah 12 tahun berlakon, mendirikan rumah tangga dengan Muhammad Zaid Aznam pada Julai 2016. Hasil perkongsian hidup itu, mereka dikurniakan seorang anak lelaki, Noah Zayn kini berusia 10 bulan.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 13 September 2020 @ 1:09 PM