AIN gembira kini hamil anak pertama. FOTO Aziah Azmee & Halimaton Saadiah Sulaiman
AIN gembira kini hamil anak pertama. FOTO Aziah Azmee & Halimaton Saadiah Sulaiman
Norhayati Nordin


TIADA apa yang lebih membahagiakan pasangan suami isteri yang hampir setahun mendirikan rumah tangga apabila dimaklumkan bakal menimang cahaya mata.

Itulah yang dirasakan pengacara dan pelakon, Ain Edruce sebaik mengetahui dirinya kini hamil anak sulung.

Ain yang mendirikan rumah tangga bersama Amirul Hafiz pada 13 Disember tahun lalu, sebelum ini sering dihujani dengan soalan cahaya mata setiap kali ditemu bual media termasuklah daripada sanak-saudara.

Menurut Ain, dia dan suami tidak pernah membuat perancangan bila mereka akan bersedia mahu memiliki cahaya mata. Cuma, katanya mungkin jadual kerja seni yang terlalu sibuk dan tiada rezeki lagi.

"Bagaimanapun, alhamdulillah sekarang saya mengandung dan usia kehamilan juga sudah mencecah empat bulan. Kini, saya tidak boleh terlalu aktif bekerja dan kena menjaga kandungan sebaik mungkin.

"Suami juga selalu ingatkan saya supaya berhati-hati, tak boleh sibuk sangat dan menjaga pemakanan harian kerana bayi memerlukan nutrisi terbaik untuk perkembangannya. Saya juga banyak mendapat maklumat mengenai penjagaan kehamilan. Apapun sebagai bakal ibu, saya teruja nak menimang cahaya mata ini sendiri," katanya.

Mengakui ia rezeki terindahnya untuk tahun ini, Ain berkata, krisis Covid-19 yang masih melanda tetap membimbangkannya.

"Saya tahu, tahun ini juga ramai orang mengalami masalah kewangan terjejas, hilang pekerjaan dan sebagainya. Namun, rezeki saya pula sangat bermakna dengan kehadiran bayi ini nanti.

REZEKI terindah, Ain berdoa urusan kehamilannya dipermudahkan. FOTO Aziah Azmee & Halimaton Saadiah Sulaiman
REZEKI terindah, Ain berdoa urusan kehamilannya dipermudahkan. FOTO Aziah Azmee & Halimaton Saadiah Sulaiman

"Semoga kandungan saya berada dalam keadaan sihat dan terima kasih pada keluarga, rakan dan semua peminat yang sudah mendoakan apa saja terbaik buat saya bersama suami," katanya.

Mengulas mengenai jantina bayi, Ain berkata, dia dan suami buat masa ini enggan mengetahuinya. Bagaimanapun, sama ada anak lelaki atau perempuan mereka terima dengan hati terbuka.

Menurut Ain, sekarang wajar untuk dia menjaga kesihatan diri berikutan kes jangkitan Covid-19 masih meningkat dan harus mengutamakan norma baharu dalam kehidupan.

"Ikut prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan walau di mana saja berada, duduk di rumah saja sekiranya tidak ada urusan kerja yang penting di luar. Jangan lupa selalu pakai pelitup muka, jaga penjarakan fizikal dan kerap mencuci tangan dengan sabun seperti disarankan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)," katanya.

Ain yang popular dengan sitkom Jenaka Kampung Kalut (JKK) di TV3 berkata, sekarang adalah masa untuk semua rakyat Malaysia bersatu dan mengikut arahan pihak berkuasa demi kesihatan memandangkan vaksin Covid-19 masih belum ada.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 3 Disember 2020 @ 6:22 AM