Ahmad Ismail


SERING tidak hadir ke sekolah membongkar rahsia pelajar perempuan orang kurang upaya (OKU) lembam bahawa dia menjadi mangsa rogol serta sumbang mahram bapanya sejak kira-kira dua tahun lalu.

Ketua Polis Daerah Segamat, Superitendan Raub Selamat berkata, mangsa berusia 14 tahun yang tinggal bersama bapanya berusia 50 tahun di sekitar Segamat, didapati sering tidak hadir ke sekolah menyebabkan pihak sekolah menghubungi kakaknya yang masih belajar di sekolah sama.

Katanya, kakak mangsa berusia 19 tahun, yang tinggal di rumah sama, tidak menyedari adiknya sering tidak hadir ke sekolah.

Sebaik dihubungi pihak sekolah, kakaknya pulang ke rumah bagi memeriksa sebelum terkejut apabila melihat bapanya sedang merogol adiknya di dalam bilik mangsa.

"Pihak pentadbiran sekolah menghubungi kakak mangsa selepas bapa kandung mangsa yang turut dihubungi tidak memberi kerjasama bagi membantu masalah kedatangan sekolah mangsa.

"Kira-kira 2 petang pada 20 Mac lalu, kakak mangsa yang berada di sekolah, dimaklumkan mengenai keadaan adiknya menyebabkannya dia terus pulang bagi memeriksa sendiri keadaan adiknya sebelum terkejut apabila melihat bapa mereka sedang menindih badan adiknya di bilik mangsa," katanya.

Raub berkata, kakak mangsa dengan ditemani saudaranya kemudian bertindak membuat laporan di balai polis sekitar Segamat, kira-kira 4 petang pada hari yang sama sebelum bapa mereka berjaya ditahan polis kira-kira 1 pagi keesokannya.

Katanya, suspek yang berstatus duda selepas kematian isteri sejak beberapa tahun lalu disiasat mengikut Seksyen 376(B) Kanun Keseksaan kerana kesalahan sumbang mahram.

Raub berkata, mangsa kemudiannya diarahkan menjalani pemeriksaan perubatan di Hospital Segamat serta laporan awal mendapati terdapat koyakkan lama dan baharu di bahagian alat sulitnya.

“Siasatan turut mendapati perlakuan itu berlaku terutamanya waktu pagi sejak dua tahun lalu di dalam kediaman keluarga mangsa, tanpa pengetahuan kakak mangsa yang pergi ke sekolah," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 26 Mac 2018 @ 5:50 PM