ANGGOTA penguat kuasa mengawal nelayan Vietnam yang ditahan di Pulau Mengalum. FOTO Junaidi Ladjana
Junaidi Ladjana

Kota Kinabalu: Hidupan laut yang dikaut bertan-tan jumlahnya namun hasil tangkapan tidak tahu dibawa dan didaratkan ke mana.

Itu persoalan terhadap bot nelayan Vietnam memandangkan antara syarat perlu dipatuhi bot asing dilesenkan sebagai bot nelayan tempatan ialah perlu mendaratkan hasil tangkapan ke jeti di Sabah.

Berdasarkan perangkaan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) 55 bot nelayan Vietnam dilesenkan 11 syarikat tempatan sebagai bot nelayan tempatan bagi menangkap ikan pada jarak 30 batu nautika dari pantai di sekitar perairan Sabah.

Mengikut saiz setiap bot nelayan Vietnam yang besar dan memiliki kelengkapan lebih baik daripada bot nelayan tempatan, dianggarkan tangkapan boleh mencecah 60 hingga 80 tan setiap kali turun ke laut.

Sumber memberitahu, kelibat bot nelayan Vietnam boleh dikatakan dilihat setiap hari namun tidak pasti sama ada ia berdaftar atau tidak.

“Berikutan itu, timbul persoalan kemungkinan berlaku proses pemindahan ikan di tengah laut ke bot induk lebih besar, seterusnya tidak pasti sama ada hasil tangkapan dibawa masuk dan didaratkan di jeti di Sabah atau terus dibawa keluar ke negara lain untuk dijual.

“Kebanyakan bot nelayan asing Vietnam dilesenkan sebagai nelayan tempatan di Sabah hanya dibenarkan menggunakan pukat rawai namun didapati warga asing terbabit ketika ditahan dikesan menggunakan pukat tunda ganding yang tidak dibenarkan,” katanya.

Semalam akhbar melaporkan kegiatan bot nelayan Vietnam yang merompak hasil laut negara semakin membimbangkan apabila mereka mengaut hidupan laut daripada saiz kecil hingga besar dan pelbagai spesies menggunakan kaedah tunda ganding yang diharamkan di Malaysia.

Wartawan menyertai operasi APMM di Perairan Pulau Mengalum baru-baru ini turut melihat hasil ikan bertimbun di atas dua bot nelayan Vietnam yang dipercayai menggunakan pukat ganding.

AWAK-AWAK warga Vietnam menunjukkan tempat simpanan ikan. FOTO Junaidi Ladjana

Tahun ini saja, APMM Sabah dan Labuan merekodkan 11 kes bot nelayan Vietnam dituduh di mahkamah membabitkan 121 warga negara itu dengan nilai rampasan bot dianggarkan RM22 juta.

Mengulas lanjut, sumber itu berkata, nelayan Vietnam menceroboh perairan negara khususnya di Sabah ada yang dikesan datang dengan kapal induk besar sebelum berlabuh di kawasan berhampiran sempadan perairan antarabangsa.

Katanya, beberapa bot bergerak bersama dalam kawasan perairan negara untuk menangkap ikan sebelum hasil yang banyak dibawa semula ke kawasan berhampiran sempadan dan dipindahkan ke kapal induk.

“Kita tidak pasti di mana hasil itu dibawa kerana kita tidak nampak di mana hasil tangkapan didaratkan di daerah ini mahupun daerah berhampiran,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 24 September 2018 @ 10:54 AM