Iskandar Shah Mohamed


“SUDAH jelas bahawa kamu sebagai suami perlu menjaga isteri dan anak dalam kandungannya.

“Jangan lepas tangan dan semua hal seharusnya diselesaikan dengan baik,” kata Hakim Syarie Mohd Nurulazhar Mohd Tohar.

Beliau berkata demikian di Mahkamah Rendah Syariah Klang, hari ini ketika mensabitkan talak dilafazkan bekas peserta Pencetus Ummah (PU), Muhammad Abu Sufyan Mohd Mokhtar Rozaidi, 25, ke atas isterinya, Ain ‘Afini Latif, 23, menerusi WhatsApp adalah tidak sah.

Mohd Nurulazhar membuat keputusan itu selepas Muhammad Abu Sufyan atau PU Abu membuat pengakuan bersumpah bahawa tidak berniat untuk bercerai ketika menghantar mesej berkenaan.

Terdahulu, Ain ‘Afini memberitahu mahkamah bahawa mereka yang bernikah hujung Ogos tahun lalu berselisih faham dan bercerai talak satu dengan kebenaran mahkamah pada 28 Januari lalu, sebelum kembali rujuk kira-kira sebulan selepas itu.

Bagaimanapun pada 11.44 pagi 13 Mac lalu, Ain ‘Afini sekali lagi menerima lafaz cerai menerusi WhatsApp daripada PU Abu yang meninggalkannya di rumah selama seminggu.

“Saya turut menerima mesej daripada dia yang meminta supaya memudahkan semuanya dan mengisi borang perceraian,” katanya.

PU Abu kemudian memaklumkan dia tidak berniat untuk bercerai secara total dan faktor keadaan memaksanya berbuat demikian.

PU Abu dan Ain ‘Afini ketika hadir di Mahkamah Syariah Klang, hari ini. FOTO Faiz Anuar
PU Abu dan Ain ‘Afini ketika hadir di Mahkamah Syariah Klang, hari ini. FOTO Faiz Anuar

“Saya mengakui kesilapan diri dan memohon maaf atas perbuatan saya terhadap isteri selama ini.

“Saya masih sayangkan isteri dan ingin hidup bersamanya. Saya juga bertanggungjawab ke atas anak yang dikandungnya,” katanya.

Dalam prosiding sama, Mohd Nurulazhar turut memerintahkan pasangan itu mendaftar lafaz rujuk cerai mereka pada 23 Februari lalu selepas mendapati lafaz berkenaan adalah sah.

Beliau sebelum itu turut menolak permohonan PU Abu yang meminta media dan orang awam di dalam mahkamah supaya tidak mendengar kes perbicaraan berkenaan kerana isu sensitif dan mengaibkan.

Bulan lalu, Harian Metro melaporkan dalam perkongsian menerusi Instagram (IG), Ain yang kini sarat hamil memaklumkan, talak itu dilafazkan Abu menerusi WhatsApp pada 13 Mac lalu kerana tidak bersetuju dengan permintaan untuk berpoligami.

Abu kemudian membuat permohonan maaf menerusi IG atas tindakannya itu untuk berkahwin dengan janda.

Beliau yang juga pendakwah dan penceramah bebas itu turut memohon maaf kepada keluarga mentuanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 15 Mei 2019 @ 2:15 PM