BERUANG matahari yang ditemui di rumah artis wanita terbabit.  FOTO Ihsan PERHILITAN
BERUANG matahari yang ditemui di rumah artis wanita terbabit. FOTO Ihsan PERHILITAN
Jamilul Anbia Md Denin dan Hasbi Sidek


SEORANG penyanyi wanita menerima padah apabila ditahan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) selepas didapati memelihara dan menyimpan seekor beruang matahari secara haram di dalam kondominiumnya, di Kuala Lumpur, semalam.

Terdahulu, pasukan bomba dan PERHILITAN menyelamatkan haiwan dilindungi itu dalam sebuah kondominium milik selebriti yang berusia awal 20-an itu di Desa Pandan.

Ketua Pengarah PERHILITAN, Datuk Abdul Kadir Abu Hashim berkata, pihaknya menerima maklumat daripada jiran wanita itu berhubung penemuan beruang berkenaan sebelum melakukan pemeriksaan mengejut, 8 malam tadi.

“Siasatan dilakukan PERHILITAN Kuala Lumpur sebelum serbuan dijalankan di sebuah kondominium dekat Desa Pandan.

“Hasil pemeriksaan, kami menemui seekor beruang matahari yang disimpan di dalam sangkar dalam kediaman itu,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Beliau berkata, siasatan lanjut mendapati artis itu yang juga penyanyi Rock tidak memiliki dokumen sah daripada PERHILITAN bagi pemilikan hidupan liar terbabit.

“Susulan itu, beruang berkenaan dirampas dan dibawa ke Ibu Pejabat PERHILITAN untuk tindakan lanjut. Pegawai PERHILITAN yang terbabit juga membuat laporan polis di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Cheras berhubung kes ini.

“Siasatan dilakukan dijalankan untuk mengesan pihak yang bertanggungjawab membekalkan beruang berkenaan kepada artis wanita itu. Kes disiasat mengikut Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 (Akta 716) yang memperuntukkan hukuman denda maksimum hingga RM500,000 dan penjara lima tahun,” katanya.

Katanya, pihaknya terlebih dahulu menerima maklumat daripada orang awam mengenai beruang itu yang ditinggalkan sejak dua hari lalu disebabkan penjaganya pulang ke kampung sempena Aidilfitri.

“Jiran di kondominium berkenaan memaklumkan mendengar bunyi pelik sejak dua hari lalu sebelum haiwan itu mengeluarkan kepalanya dari salah satu tingkap,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 7 Jun 2019 @ 7:10 PM