X
 DR Nur Amalina dan ibunya, Sabariah. FOTO Zaharah Othman
DR Nur Amalina dan ibunya, Sabariah. FOTO Zaharah Othman
Mohamad Hussin


“SAYA bersyukur kepada Allah SWT kerana pembedahan Ainul Mardhiah selamat dijalankan dan bayi dalam keadaan sihat.

“Sepanjang perjalanan pulang dalam kapal terbang saya menangis kerana sebak dan terharu,” kata Sabariah Hassan, 59, ibu kepada Dr Nur Amalina Che Bakri.

Beliau baru saja pulang ke tanah air semalam, selepas menyambut Aidilfitri bersama Dr Nur Amalina di London, sejak 29 Mei lalu.

Menurutnya, sebagai ibu, beliau amat menghargai pujian serta ucapan terima kasih rakyat Malaysia terhadap anaknya itu.

“Tidak sedetik pun terlintas di hati Amalina untuk menerima pujian kerana fokus utama dia adalah membantu Ainul.

“Niat dia hanya untuk menyelamatkan Ainul kerana dia amat sedih selepas mendapat tahu mengenai keadaan Ainul.

“Amalina sangat yakin dengan izin Allah SWT, bayi berkenaan boleh diselamatkan,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Sabariah berkata, Dr Nur Amalina bersama bantuan pakar yang sangat berpengalaman serta hebat dalam bidang masing-masing kerana dia mempunyai ramai kenalan.

“Insya-Allah, saya lihat Amalina mempunyai nilai insan dan kemanusiaan yang amat tinggi tanpa mengira wang ringgit serta penat lelah.

“Bila sesuatu operasi (pembedahan) itu berjaya dilakukan, dia merasa puas dan tersenyum kegembiraan. Sebelum ini, dia sudah biasa buat pembedahan sama ada kecil atau besar.

“Namun bagi kes Ainul ia adalah yang pertama dari Malaysia yang menderita penyakit ketumbuhan membuatkan dia tampil membantu,” katanya.

Ketika ditanya mengenai kecaman warganet terhadap Dr Amalina sebelum ini, Sabariah berkata, sebagai manusia dia tidak boleh menyekat sama ada orang suka atau tidak.

“Cuma pesanan saya kepada mereka yang suka mencemuh orang lain supaya cermin diri sendiri dulu.

“Jika kita orang baik pastinya kita tidak akan mencemuh orang lain. Kita akan jaga tutur kata dan berbuat baik serta tidak akan menyakiti hati orang lain.

“Kita juga tidak akan menyusahkan orang lain, membuat orang sedih dan memfitnah orang. Tetapi jika sebaliknya siapa yang ‘berpenyakit’ sebenarnya?” katanya.

Katanya, Dr Nur Amalina tidak pernah buat salah kepada orang lain dan niat dia membantu Ainul bukan untuk membersihkan namanya.

“Saya berharap dan berdoa semoga Amalina sentiasa sukses dalam kerjaya dan mempunyai kepakaran yang tinggi untuk merawat serta membantu menyelamatkan nyawa manusia tidak kira agama, bangsa dan negara,” katanya.

  • Lagi berita berkaitan Ainul Mardhiah
  • Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 14 Jun 2019 @ 10:11 PM