X
JAMALLUDDIN dan Zaiton menunjukkan surat tawaran daripada TH. FOTO Mohd Amin Jalil
JAMALLUDDIN dan Zaiton menunjukkan surat tawaran daripada TH. FOTO Mohd Amin Jalil
Mohd Amin Jalil


NIAT pasangan suami isteri untuk ke Tanah Suci dimakbulkan Allah namun teruji apabila wang simpanannya belum mencukupi sehingga terpaksa menjual rumah.

Lelaki orang kurang upaya (OKU) Jamalluddin Ahmad, 51, dan isterinya Zaiton Ab Majid, 53, dari Taman Sri Mawar Senawang, Seremban, tidak menyangka tersenarai meskipun simpanannya di Tabung Haji (TH) belum mencukupi.

Mereka dijadualkan berangkat ke Tanah Suci melalui penerbangan KT20 pada 13 Julai ini.

Jamalluddin yang juga pesara tentera berkata, pada asalnya dia hanya bercadang untuk menunaikan umrah tahun ini selepas menunggu lama giliran haji.

“Saya mendaftar dengan TH untuk menunaikan haji pada 2008 dan selepas agak lama nama tidak tersenarai, saya dan isteri sepakat untuk pergi menunaikan umrah terlebih dulu.

“Bagaimanapun, ketika saya ke pejabat cawangan TH di Ampangan untuk membuat semakan, kakitangan TH memberitahu nama saya mungkin antara yang tersenarai menunaikan haji tahun ini.

“Saya kemudian ke ibu pejabat TH di Kuala Lumpur untuk membuat semakan sekali lagi dan tidak menyangka menerima surat tawaran menunaikan haji. Saya menangis kegembiraan,” katanya ketika ditemui di kediamannya hari ini.

Menurutnya, walaupun menerima tawaran namun pada ketika itu wang simpanannya belum mencukupi dan dia diberi tempoh sebulan oleh TH bagi mencukupkan ia.

“Saya terpaksa meminjam dengan ahli keluarga sebanyak RM9,000 bagi mencukupkan wang berkenaan.

“Pinjaman itu saya selesaikan semula selepas menjual sebuah rumah dan sebahagian wang itu juga saya simpan untuk kegunaan di Makkah nanti,” katanya.

Bapa kepada lima orang anak berusia 16 hingga 30 tahun itu mengharapkan mendapat haji mabrur dan sentiasa berdoa diberi kesihatan yang baik.

“Saya pernah terbabit kemalangan jalan raya yang mengakibatkan patah tangan kiri dan cedera di kepala, kira-kira empat tahun lalu. Saya juga menghidap penyakit kencing manis sehingga penglihatan kabur selain ada masalah buah pinggang,” katanya.

Katanya, penyakitnya itu tidak mematahkan semangatnya untuknya mengerjakan ibadat haji, ditambah pula dia ditemani isteri.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 7 Julai 2019 @ 4:26 PM