X
CHE TA tak diam diri balas komen negatif berkenaan anak, Aaisyah Dhia Rana.
CHE TA tak diam diri balas komen negatif berkenaan anak, Aaisyah Dhia Rana.
Norhayati

PENGALAMAN lebih sedekad menempa nama dan populariti sebagai anak seni membuatkan jiwa pelakon dan pengacara, Rozita Che Wan makin kental.

Apatah lagi, pada era yang mana masyarakat ghairah menggunakan kemudahan media sosial mendorong Rozita atau Che Ta, 44, berhati cekal.

Ibu tiga anak yang menjadi perhatian di Instagram (IG) itu berkata, meskipun sudah lali dikecam warganet, ada kala dia tidak boleh berdiam diri.

Ia berikutan ada perkongsian dibuat Che Ta di IG miliknya mendapat komen negatif hingga wujud dakwaan dia suka mengajar anak hidup serba mewah.

Pelakon drama komedi Kiah Pekasam itu berkata, cara setiap orang tidak sama dan masing-masing ada pendekatan berbeza untuk mendidik anak.

“Saya tidak pernah mengajar Aaisyah Dhia Rana, 5, dengan kemewahan yang mendorong dia juga meminati emas. Minat itu datang dengan sendirinya.

“Cuma, mungkin Aaisyah sudah terbiasa melihat saya memakai aksesori barang kemas seperti subang, rantai dan cincin emas, dia pun jadi suka.

“Sebagai ibu, saya hormati minat Aaisyah terhadap emas meskipun dia masih kecil. Sekurang-kurangnya dia tahu perhiasan emas itu cantik kalau dipakai,” katanya.

Che Ta berkata, ada juga warganet mendakwa gaya Aaisyah sudah seperti wanita dewasa sedangkah dia masih kecil.

CHE TA bersama Aaisyah Dhia Rana.
CHE TA bersama Aaisyah Dhia Rana.

“Kepada yang cakap anak saya membesar tidak seperti rakan sebayanya, ingin saya tegaskan ketika kecil dulu pun saya sudah sukakan barang kemas.

“Ini kerana saya rasa barang kemas kalau dipakai walau sebesar ‘tahi mata’ pun takkan nampak tua tetapi sangat manis.

“Itu pun jika saiz barang kemas berkenaan kecil maka si pemakainya akan kelihatan manis. Namun, sekiranya emas dipakai saiz besar, ia pasti nampak mewah,” katanya.

Ditanya tindakannya yang ada ketikanya membalas komen warganet dengan keras, Che Ta mempertahankan ia wajar dilakukan.

“Mereka ingat status sebagai warganet melayakkan mereka kecam orang lain. Jika melampau, saya sebagai individu yang dikecam kena balas.

“Sebagai contoh, jika tersiar berita mengenai kisah sensitif membabitkan perceraian artis, saya dapati ramai warganet akan komen macam-macam.

“Paling banyak komen pasangan selebriti memang suka kahwin cerai. Kenapa perlu ada pemikiran dan komen sebegitu?

“Benda yang tidak baik mereka nak komen juga. Sebagai sesama insan, haruslah sensitif dan jika ada komen tidak baik, pendam sahaja dalam hati. Tak perlu luahkan,” katanya.

Mengulas kelantangannya, Che Ta berkata, dia mengambil langkah yang betul. Katanya, kalau mereka (warganet) boleh komen, kenapa pula dia tidak boleh?

“Pandai pula mereka kata kami yang insan seni kena sentiasa bersedia terima kecaman. Terima memang boleh terima tapi kalau melampau, siapa boleh duduk diam?

“Saya memang sudah lali dengan kecaman. Namun, kita kena ingat jika orang lain berdepan dengan dugaan, kita yang belum diuji ini sepatutnya bersimpati.

“Siapa kita untuk menyalahkan individu berhadapan ujian itu dengan menuding jari sewenang-wenangnya. Sebaiknya doakanlah individu itu perkara yang baik-baik,” katanya.

Tambah Che Ta lagi, setiap manusia pasti akan diuji dan perlu ingat bahawa apa yang dimiliki itu adalah pinjaman daripada Allah SWT.

MAHU FOKUS MENGACARA

Meskipun masih aktif berlakon, Che Ta mengakui dia kini selesa untuk fokus mengacara. Terbaru, Che Ta mengendalikan program Rasa Projek Gerenti Jadi di Astro dan berasa sangat gembira apabila ia mendapat maklum balas positif daripada penonton.

Namun, ada juga yang mempersoalkan penampilan Che Ta ketika mengacarakan program masakan itu kerana dikatakan terlalu cantik untuk berada di dapur.

Che Ta berkata, wajar baginya untuk tampil cantik kerana dia bertindak sebagai pengacara rancangan dan bukan tukang masak.

“Saya pakai cantik pun tak salah kalau hanya untuk masuk dapur dan memasak. Ini kerana apabila cantik, makanan dimasak pasti sedap.

“Lagipun, tampil cantik adalah normal untuk wanita. Bagi saya, walaupun berada di rumah tetap kena cantik untuk suami dan anak-anak.

“Kena hargai kecantikan diri yang dianugerahkan Allah. Kenapa perlu nampak comot meskipun masuk dapur hanya untuk memasak,” katanya.

Berbicara mengenai tawaran berlakon, Che Ta berkata, ada yang menawarkan watak seksi kepadanya namun menolaknya kerana tidak sesuai dengan imej bertudung serta statusnya sebagai isteri dan ibu.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 30 Julai 2019 @ 6:01 AM