X
Murni Wan Omar


“TAK suka lah,” kata pelakon Zarina Zainuddin, 48, sambil menepis telefon bimbit milik wartawan yang cuba merakamkan gambarnya selepas beliau dikenakan hukuman denda RM17,500 oleh Mahkamah Majistret Petaling Jaya, hari ini, atas enam pertuduhan memiliki dan menjual alat kosmetik tidak bernotifikasi.

Dia juga menutup wajahnya dengan kertas sebelum beredar dibawa oleh polis mahkamah bagi membayar denda itu.

Terdahulu ketika prosiding, Majistret M Bharat menjatuhkan hukuman itu selepas Zarina mengaku bersalah atas enam pertuduhan yang dibacakan terhadapnya.

Bagi pertuduhan pertama tertuduh dikenaka denda RM 3000; pertuduhan kedua (RM2,500); pertuduhan ketiga (RM3,000); pertuduhan keempat (RM2,500), pertuduhan kelima (RM3,000) manakala pertuduhan keenam (RM3,500).

Zarina yang menitiskan air matanya memohon mahkamah menjatuhkan hukuman ringan terhadapnya.

“Saya sudah menutup syarikat itu dan hanya buat di rumah.

“Saya kini membuat perniagaan lain,” katanya.

Ketika dibacakan fakta kes dan ditunjukkan produk yang dirampas, Zarina dilihat menganggukkan kepala serta mengesahkan barangannya itu.

Zarina didakwa atas pertuduhan menjual satu set kosmetik mengandungi sekotak Addura Black Soap, satu bekas Addura Day Cream (tujuh gram), satu bekas Addura Night Cream (tujuh mililiter).

Dia juga didakwa memiliki tiga set yang sama.

Selain itu, Zarina juga didakwa atas empat pertuduhan memiliki kosmetik yang tidak bernotifikasi iaitu Addura Black Soap (68 kotak), Addura Day Cream (279 bekas), Addura Day Cream tujuh gram (89 bekas) dan Addura Day Cream 10 mililiter (205 bekas).

Zarina sebagai orang kena saman (OKS) didakwa melakukannya di Addura Marketing di Subang Jaya pada 11.45 pagi, 9 Januari lalu.

Bagi semua kesalahan itu, OKS didakwa mengikut Seksyen 18A(1) Peraturan peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 yang menjadi kesalahan di bawah Peraturan 18A (15) peraturan yang sama.

Jika sabit kesalahan, OKS boleh dikenakan denda maksimum RM50,000 bagi kesalahan pertama atau maksimum RM100,000 bagi kesalahan kedua.

Pegawai Pendakwa dari Cawangan Penguatkuasaan Farmasi Selangor, Ong Sally memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal terhadap Zarina.

Menurutnya, ini bukan kesalahan kali pertama wanita itu.

“Ia adalah perbuatan tidak bertanggungjawab dan boleh mendatangkan kesan buruk kepada pengguna.

“Produk tidak bernotifikasi adalah tidak diketahui kandungan dan tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan. Bagi melindungi keselamatan orang awam, mohon hukuman setimpal dikenakan terhadap OKS,” katanya.

Sementara itu, Zarina ketika keluar dari kamar mahkamah dilihat menepis telefon bimbit milik seorang wartawan yang sedang merakam gambarnya sehingga terjatuh.

Dia yang kelihatan marah beredar bersama seorang lelaki dan dilihat membayar denda yang dikenakan terhadapnya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 2 Oktober 2019 @ 1:30 PM
PELAKON Zarina Zainuddin menepis telefon bimbit wartawan yang bertugas ketika merakam gambar, dia dikenakan hukuman denda RM17,500 oleh Mahkamah Majistret atas enam pertuduhan memiliki dan menjual alat kosmetik tidak bernotifikasi di Kompleks Mahkamah Petaling Jaya. FOTO Aziah Azmee
PELAKON Zarina Zainuddin menepis telefon bimbit wartawan yang bertugas ketika merakam gambar, dia dikenakan hukuman denda RM17,500 oleh Mahkamah Majistret atas enam pertuduhan memiliki dan menjual alat kosmetik tidak bernotifikasi di Kompleks Mahkamah Petaling Jaya. FOTO Aziah Azmee