GAMBAR hiasan. FOTO arkib NSTP
GAMBAR hiasan. FOTO arkib NSTP
Hairulazim Mahmud


PEMBAYARAN fasa pertama Bantuan Sara Hidup (BSH) 2020 akan dilaksanakan mulai 20 Januari ini membabitkan peruntukan sebanyak RM1 bilion, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Beliau berkata, peruntukan itu memanfaatkan hampir 3.8 juta penerima BSH (kategori isi rumah).

“Pembayaran fasa pertama sebanyak RM300 bagi setiap isi rumah akan dikreditkan terus ke akaun bank masing-masing menggunakan maklumat akaun bank semasa BSH 2019,” katanya dalam kenyataan di Putrajaya, hari ini

Lim berkata, pangkalan data BSH 2019 sudah melalui beberapa proses tapisan daripada agensi kerajaan antaranya status pemilikan kenderaan yang realistik bagi golongan berpendapatan rendah (B40) untuk memastikan mereka yang memerlukan sahaja menerima BSH.

Katanya, bagi memastikan program kali ini disasarkan kepada mereka yang benar-benar layak, tempoh permohonan dan pengemaskinian akan dibuka mulai 1 Februari hingga 15 Mac ini.

“Selain daripada kategori isi rumah, permohonan untuk BSH 2020 juga dibuka bagi kategori bujang berumur 40 tahun dan ke atas seperti yang diumumkan dalam Ucapan Belanjawan 2020.

“Pemohon tidak perlu membuat permohonan baharu atau kemas kini sekiranya tiada sebarang perubahan maklumat; pemohon orang kelainan upaya (OKU) yang tersenarai sebagai penerima e-Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM),” katanya.

Bagaimanapun, katanya lagi, pemohon perlu membuat permohonan baharu atau mengemas kini sekiranya belum mendaftar kategori baharu, permohonan 2019 tidak lulus dan OKU yang tidak tersenarai dalam e-Bantuan JKM dan menepati syarat kelayakan BSH 2020.

“Setelah pangkalan data BSH 2020 dikemas kini, baki pembayaran bagi kategori isi rumah akan disalurkan pada fasa kedua dan ketiga manakala bagi kategori bujang dan OKU pula akan disalurkan secara one-off,” katanya.

Lim berkata, dengan adanya proses permohonan dan pengemaskinian itu, mereka yang tidak lulus dan belum menerima bantuan masih diberi ruang untuk mengemukakan permohonan untuk dibuat verifikasi semula.

Katanya lagi, penerima di kawasan pedalaman (kategori isi rumah) yang mempunyai akaun bank akan turut menerima pembayaran pada tarikh yang sama, manakala bagi penerima kawasan itu yang tiada akaun akan dibuat mulai 1 Februari 2020 secara tunai.

“Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan lanjut, boleh menghubungi talian bebas tol 1800-88-2747 serta emel kepada [email protected],” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 6 January 2020 @ 4:51 PM