AMBIL kelas bahasa Inggeris  kerana  bercita-cita ingin ke Hollywood satu hari nanti.
AMBIL kelas bahasa Inggeris kerana bercita-cita ingin ke Hollywood satu hari nanti.
Najiy Jefri


BIARPUN sering dikritik mengenai cara membesarkan anak, pelakon Hairul Azreen tidak pernah mengambil pusing dengan komen negatif yang dilemparkan terhadapnya.

Sebaliknya jejaka berusia 33 tahun itu terus fokus menjalankan tanggungjawab sebagai bapa yang penyayang untuk anak mereka.

"Saya tak pernah nak layan komen negatif netizen yang kritik cara saya jaga anak. Saya cuma jaga anak-anak saya dengan cara sendiri. Apa yang terbaik untuk mereka, saya akan berikan semampu boleh. Saya nak anak saya dibesarkan dengan penuh ilmu dan kasih sayang. Saya tiada masa nak fikir apa yang netizen cakap mengenai cara saya dan isteri jaga anak-anak," katanya.

Pelakon filem Wira itu dikatakan sering bertutur dalam bahasa Inggeris dengan kedua-dua anak mereka iaitu Yusuf Iskandar, 3, dan Alisa Aisyah,1, sehingga ada netizen beranggapan Hairul dan isteri Hanis Zalikha tidak menitikberatkan penggunaan bahasa Malaysia dalam kehidupan seharian.

Biarpun tidak mahir dalam bahasa Inggeris, Hairul mengakui dia kini mengikuti kelas bahasa Inggeris untuk sama-sama mendidik dan bertutur dengan anaknya.

Menurut Hairul, dia bukan menolak penggunaan bahasa Malaysia dan anak-anaknya boleh bertutur dalam bahasa Malaysia dengan mudah dengan orang sekelilingnya.

"Saya tak pandai bertutur dalam bahasa Inggeris. Jujur agak menyesal sebab tak belajar betul-betul dulu. Nak belajar bahasa Malaysia ini mudah saja kerana orang sekeliling saya kebanyakan bangsa Melayu. Jadi biarlah dia tahu bahasa Inggeris supaya senang untuk masa depannya.

"Saya sebenarnya sudah lebih setahun mengambil kelas bahasa Inggeris sebab saya bercita-cita nak ke Hollywood satu hari nanti. Jadi saya banyak buat latihan dengan anak-anak. Bahasa Inggeris ini penting sebab saya sendiri pun kalau tak mahir susah saya bergerak jauh dalam bidang ini. Misalnya jika ada tawaran ke luar negara yang memerlukan saya berdialog atau temu bual dengan orang luar negara," katanya .

HAIRUL  dan Hanis bersama anak mereka, Yusuf Iskandar dan Alisa Aisyah.
HAIRUL dan Hanis bersama anak mereka, Yusuf Iskandar dan Alisa Aisyah.

Ditanya mengenai rahsia kepetahan anak-anaknya, Hairul berkata, tiada rahsia yang spesifik sebaliknya dia dan isteri banyak berkomunikasi dengan anak-anak.

"Alhamdulillah saya dikurniakan anak-anak yang dapat bertutur di usia yang awal. Saya sebenarnya tidaklah begitu mahir dalam mendidik tapi melihat 17 anak saudara membesar depan mata. Saya lihat semuanya bergantung kepada cara didikan ibu bapa masing-masing" katanya.

Terlepas peluang

Siapa sangka, gara-gara penularan Covid-19, Hairul terpaksa melupakan dua tawaran berlakon selepas kejayaan filem aksi, Wira tahun lalu.

Hairul berkata, selepas berlakon dalam Wira, dia menerima tawaran daripada dua individu terkenal dalam bidang perfileman untuk berlakon di luar negara.

"Saya sudah bertemu dengan seorang pelakon aksi dari Amerika Syarikat, namun hasrat itu terhenti kerana penularan Covid-19. Begitu juga dengan tawaran daripada seorang pengarah di United Kingdom. Saya tidak ralat atau bersedih, sebaliknya saya anggap belum rezeki untuk mencuba nasib dalam membina nama di luar negara," katanya.

Menurut Hairul, dia menyimpan impian besar untuk melebarkan sayap ke Hollywood satu hari nanti.

"Saya sudah lama menyimpan keinginan untuk melebarkan sayap ke Hollywood. Namun, tawaran itu belum ada. Lagipun bukan mudah untuk menempa nama di sana. Saya mahu mewakili Malaysia sebagai pelakon aksi yang berkebolehan untuk menjayakan babak pertarungan. Boleh dikatakan hampir setiap negara Asia mempunyai pelakon aksi yang berjaya ke pentas Hollywood, jadi saya pun nak harumkan nama Malaysia," katanya.

HAIRUL dan Hanis mahu besarkan anak-anak dengan penuh ilmu dan kasih sayang.
HAIRUL dan Hanis mahu besarkan anak-anak dengan penuh ilmu dan kasih sayang.

Dalam perkembangan lain, Hairul berjaya mencipta satu kejayaan baharu apabila membintangi filem Pasal Kau! di platform penstriman video berbayar, Netflix.

Filem romantik komedi itu turut berjaya menduduki tangga teratas carta 10 filem Malaysia di Netflix untuk beberapa hari sejak ditayangkan pada 1 Oktober lalu.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 4 November 2020 @ 7:00 AM